Адриана Николова – Печенката излиза на сцената в Шумен

Световната шампионка по beat box за 2012 г. Адриана Николова – Печенката гостува с концерт в Шумен. Заедно с местните симфоници ще представи богата, интересна и достъпна за всички възрасти програма, която съчетава разнообразни творби от Моцарт, Чайковски, Шуберт, Петко Стайнов, Астор Пиацола и още много с beat box и… гъдулка! Десислава Тодорова, която партнира на Печенката в проекта „Петър плет плете“ пък ще бъде специален гост в концерта Sympho beat box.

Момичетата постигнаха шеметен успех с това преплитане на beat box и фолклор като песента им влезе в учебниците по музика. Печенката, която е студентка по оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ активно работи за популяризирането на класическата музика сред деца като се опитва да им покаже, че тя не е толкова трудна и скучна. Точно такива творби, които всеки е чувал, но не знае, че са симфонична музика са включени в програмата.

Билети на цена от 4 лв. ще се продават в деня на концерта от 17:30 часа във фоайето пред зала „Проф. Венета Вичева“.

Адриана Николова е родена през 1994 г. в гр. Плевен в семейство на музиканти – майка й е пианист и диригент, а баща й свири на кларинет и саксофон. Адриана изучава пиано от ранна детска възраст.

По-късно учи в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, специалност „Оперно пеене”. Успоредно се занимава с тенис на маса, дори е шампион на град Плевен. Обича също така да играе футбол. През 2008 г. започва да се занимава с бийтбокс. Заинтригува я неин приятел, който постоянно издавал някакви звуци с уста. Така Адриана намира информация и започва да се занимава с това ново музикално течение.

Явява се на състезания по бийтбокс и печели два пъти второ място. През 2012 г. Печенката се явява на световното по бийтбокс в Берлин. Там тя се състезава с други 20 момичета и успява да победи французойката, наречена „Флашбокс”.

На същото световно състезание освен Адриана, титлата за най-добър при мъжете печели българинът Александър Деянова /Скилър/, брат на певицата Лилана. Печели трето място в конкурса „Император на микрофона” – Австрия. В България Печенката е единственото момиче, което се занимава с бийтбокс.

След наградата от Берлин, Печенката получава покана да учавства в песента на Графа и Бобо – „Дим да ме няма”, която се превръща в летен хит. В края на месец ноември 2012 г. излиза първият й самостоятелен клип – „Този бийт”.

 

Подобни

Leave a Comment

2 × three =