Ако това е бъдещето – мен ме е страх от него

Това е една малка извадка от бюлетин на МВР Шумен само през почивните дни в града. Разбира се може да се има в предвид, че не всяко престъпление влиза в бюлетините и, че има случаи, за които и полицията не разбира.

  • 20-годишен шуменец бил установен да управлява автомобил след употреба на наркотични вещества. Полевият тест за вида да веществото е показал – амфетамин.
  • Трима непълнолетни нанесли пребили и откраднали 20 лева и кутия цигари от 35-годишен мъж във Велики Преслав.
  • 17-годишен от Нови пазар е извършил кражба на пари от дрехи на футболисти по време на мач за първенството на Североизточна трета лига.
  • 17-годишен жител на село Тодор Икономово е починал след инцидент. Момчето ударило и счупило стъклото на ПВЦ прозорец. Починал в линейката.
  • 18- годишен водач на лек автомобил Фолксваген „Пасат“ с шуменска регистрация се е движил в посока към Велики Преслав, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил в лек автомобил Опел „Корса“. Шофьорът на „Корсата“ е починал на място, младежът е на изкуствено дишане.

Жал ми е да чета… Жал ми е да мисля и да си представям, че тези деца ги наричаме наше бъдеще…

Има и такива, които ни карат да се радваме, да се гордеем и да си казваме „има надежда“, но те като чели стават все по – малко… Ако трябва да дам пример за тях – сещам се, но наистина са малко: Хор „Бодра песен“, Марин Йорданов, СК „Шуменска крепост, Децата от школа „АиБ“, СКК „Киокушин Шумен“ .

Може би има и други, но като се замисля за примери от Шумен се сещам само за: Младо момче преби майка си; Момче от Шумен закла майка си; Младеж се самоуби – скочи от терасата; Пиян без книжка се заби в мантинела, Непълнолетна и пияна шофира по шуменските улици, Непълнолетна с множество регистрации в полицията открадна портмоне, Деца се сбиха в час, едното остана без далак, Пребиха ученик пред училище – три пъти му вадиха езика …. Безброй са ….

По форумите и групите чета, как хората искали повече положителни новини – ами няма…

Не знам кой е виновен. Дали времето, в което живеем, родителите, учителите, обществото, филмите, музиката, образованието или липсата му … Наистина не знам, а и едва ли някой може да бъде категоричен в отговора си, но е факт.

Факт е, че на 15-ти септември видях ученици от 1-ви клас с телефони за по една минимална заплата, че и повече. Видях и девойки от 6-ти клас, които се съревновават в модата – коя от коя с по-скъсани дънки или по – къси рокли… Момчета от 12-ти клас излизат от фитнес залата и се качват в скъпата си кола с надута музика…

За повечето неща – знам, че „не откривам топлата вода“ и са ежедневие. Знам, че не се случва само в Шумен и само в България – това ме плаши още повече.

Ако с тези думи съм обидила някой родител – нека ме извини и нека се моли на Господ да пази децата. А ако има някой, за който това е нормално и все още няма дете –  нека се замисли преди да създаде поредният малолетен в полицейския бюлетин…

Подобни

Leave a Comment

1 × 5 =