Актуална информация от РЗИ-Шумен за COVID-обстановката в областта към 07.12.2020 г.

129 са новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус жители на област Шумен през последните три дни, сочат данните на РЗИ, обобщени от Единния информационен портал. Мъжете са 61, а жените 68, най-възрастни са двама мъже на по 83 години от Шумен, а най-млади две бебета, момченца на по няколко месеца, също от Шумен – няма други лица под 18-годишна възраст. Сред далите положителен за COVID-19 PCR тест са и медицински лица – две мед. сестри и един лекар както и четирима учители/преподаватели.
Общата заболеваемост е 434 на 100 000 души от населението.
4 декември, петък – регистрирани с положителен за коронавирус тест са 74 жители на област Шумен, от които 39 жени и 35 мъже. В община Шумен общо заболели са 61, повечето в града и по един в селата Белокопитово, Панайот Волово, Салманово, Радко Димитриево и Дибич. 3 са случаите от община Велики Преслав, два от които от града и един от с. Миланово. 3 са новозаразените жители на община Смядово, а трима са и в Нови пазар, един е случая в Каспичан. По един заразен има и от селата в областта Климент, Браничево и Цървкица.
В петъчния ден е регистриран случай и в Дом за стари хора “Стефан Смядовски” в Шумен, като положителен PCR  e дал служител от персонала, при последвалите тестове на ползватлите са отчетени 3 заразени души. Всички са в добро състояние, без усложнения. Предприети са необходимите противоепидемични мерки.
През почивните дни събота и неделя, 5/6 декември са отчетени нови 55 заразени с коронавирус в областта, от които 25 жени и 30 мъже. 34 са случаите в община Шумен, от които повечето в града, по двама в селата Мадара и Салманово и по един в селата Велино и Друмево. 2 случая има в каолиновиските села Тодор Икономово и Лятно. В община Каспичан са регистрирани 5 новозаразени, от които в града двама, двама в с. Кюлевча и един в с. Правенци. 5 са случите в община Велики Преслав, двама са от града и по един от селата Драгоево, Хан Крум и Кочово. В община Нови пазар, през уикенда положителен за вируса PCR са дали 6 души, от които 4 от града и двама от с. Енево. От община Хитрино са регистрирани 2 случая, един от общинския център и един от с. Черна. Един случай има и в николакозлевското село Пет могили.
В МБАЛ-Шумен към 09:30 ч. са хоспитализирани 254 души, от които с положитлен за коронавирус тест са 202, а останалите 52 очакват резултати. За последните три дни в лечебното заведение са приети 58 души, а други двама са транспортирани към болницата в Омуртаг – общо изписаните са 47. В интензивно отделение са 7 пациенти, от които 6 са интубирани. До момента в шуменската болница от петък на сам са починали 12 души – 6 жени и 6 мъже. В петък починали са две жени на по 75 години, в събота жена на 77 години и мъж на 64 години, в неделя живота си са загубили две жени на по 58 и 84 години и двама мъже на по 61 и 62 години. Днес до 09:30 ч. са починали трима мъже на по 32, 69 и 83 години и жена на 71 години.
По отношение на контролната дейност на шуменската здравна инспекция, през изминалата седмица са извършени 129 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Проверени са 64 юридически лица, в това число 24 хотели/къщи за гости, 22 хранителни магазини, 4 лечебни заведения, по 3 проверки в домове за социални услуги, спортни центрове и детски ясли/градини, 2 заведения за бързо хранене и още 2 обучителни институции или организации. Проверки са осъществени още в питейно заведение и на 1 физическо лице. Констатациите на проверяващите са, че в посетените обекти се спазват наложените мерки. По време на вечерните проверки в почивните дни са проверени 18 къщи за гости или хотели в Шуменска област, във връзка със забраната за провеждане на организирани фирмени или семейни тържества, с присъствие над 15 души, при които нарушения не са установени.
Броят на проверките за спазване на задължителната карантина за изминалата седмица е 763, също без нарушения.
В област Шумен до момента под карантина са 914 души. Връчени са 1 123 предписания за домашна карантина, от които 374 на дали положителна за вируса проба и 749 контактни на заразени. РЗИ-Шумен проследява и три лица без общопрактикуващ лекар.
РЗИ-Шумен апелира за отговорно поведение и спазване на въведените противоепидемични мерки.

Подобни

Leave a Comment

fourteen − 6 =