Актуална информация от РЗИ-Шумен за COVID-ситуацията към 19.11.2020 г.

60 са новодиагностицираните  положителни за COVID-19 жители на Шуменска област на 18 ноември, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От тях  32 мъже и 28 – жени.  С позитивен тест  вчера са хора между 20 и 88 години.  Деца и младежи до 18 години няма. Най-много регистрирани случаи на COVID-19  има, както обикновено,  в областния град  – 28. Във Велики Преслав позитивните са 10, в Нови пазар-7, в Каспичан-2, в Смядово-1. По два случая има в селата Дибич, Миланово, Градище. По един доказан с коронавирус през  вчерашния ден има в Мадара, Царев брод, Браничево, Ветрище,Осеновец и Изгрев.

246 са   хоспитализираните с клинична картина за COVID-19  пациенти в МБАЛ Шумен към 10ч. днес /19.11./. От тях 194 са доказани с PCR тестове, очакват се резултатите на 52-ма души със съмнения, съобщи д -р Йорданка Маринова- ръководител направление „Медицинска  дейност” в лечебното заведение. 5-ма пациенти в тежко състояние са интубирани в Отделението по анестезия и интензивно лечение /ОАИЛ/. През вчерашния ден от шуменската болница  са изписани 17 пациенти. Вчера сутринта/18.11/ бе съобщено за трима починали. В следобедните часове от коронавирусна инфекция е починал още един мъж  на 75 години, уточни д-р Маринова. През последните 24 часа не са изпращани пациенти с коронавирус в  болници извън Шумен.

Въпреки   тежката обстановка в шуменската болница, спешните случаи продължават да се обслужват във всички специалности и се правят неотложни интервенции, подчерта д-р Маринова.  Припомням, че със заповед на Министъра на здравеопазването временно са спрени плановите операции в цялата страна.  В момента в МБАЛ Шумен пациенти с COVID- 19 се лекуват в Инфекциозното отделение и в обособени сектори  в Първо вътрешно, във Второ вътрешно, в ОАИЛ и  във филиала в Нови пазар. Леглата в Детско отделение, определени за лечение на коронавирусна инфекция, не са заети.

Ковид секторът с 20 легла в Отделението по палиативни грижи в КОЦ- Шумен работи с пълен капацитет.

Подобни

Leave a Comment

2 × two =