Актуална информация от РЗИ-Шумен за COVID-ситуацията в областта към 23.11.2020 г.

7 нови случаи на положителни проби за COVID-19 на лица с адресна регистрация на територията на Шуменска област са регистрирани през последното денонощие в Единния информационен портал.

Общо за последните три дни на седмицата от петък до неделя случаите са 98 (56 в петък, 22 ноември, 35 в събота, 21 ноември). Отчита се лек спад на броя на положителните случаи на 14-дневна база. Преди седмица заразените са били 521 на 100 хиляди жители, докато през тази седмица те са 469.9 на 100 хиляди, коментира д-р Пепа Калоянова, директор на Регионалната здравна инспекция.

За трите денонощия е отбелязан само един положителен резултат на лице под 18 годишна възраст – момиче на 11 години от Шумен. Най-възрастният пациент с коронавирус е жена на 87 години от с. Долина.

Най-голям брой от лицата с положителни проби са от община Шумен – общо 49, като преобладаващата част са от общинския център, регистрирани са два случая в с. Друмево и по един в селата, Царев брод, Лозево, Мадара и Радко Димитриево. В областта най-много за трите дни са положителните резултати в общините Нови пазар – 14, Смядово – 13 и Велики Преслав – 8. Случаите в Каолиновско са 6, 2 има във община Върбица, 3 в община Хитрино, 3 в община Венец.

Към 10.00 часа в понеделник 224 са настанените пациенти в COVID секторите на МБАЛ – Шумен.

„От тях 6 са в ОАРИЛ, петима са интубирани, съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ – Шумен. За дните от петък до момента са приети 47 пациенти и са изписани 46. Няма случаи на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, на които да не е осигурено настаняване в болнично заведение. На 20 ноември, петък със съдействието на Националния координационен център двама пациенти са изпратени в МБАЛ – Търговище, на 21 ноември, събота, двама пациенти са хоспитализирани във Варна. „Има задържане на ръста на хоспитализираните, благодарим на гражданите – явно спазват мерките.”- коментира д-р Йорданка Маркова.

В петък са починали 3 – мъж на 62, мъж на 59 и жена на 51 (два от случаите са оповестени в петък). В събота е починал мъж на 67 години. 6 пациенти с коронавирус са починали на 22 ноември, неделя: жена на 57, жена на 46, жена на 44, мъж на 72, мъж на 79, мъж на 36. На 23 до момента има един починал – 1 жена на 75. 44-годишната жена е медицински специалист.

Ръководството на МБАЛ – Шумен изказва съболезнования на близките и семействата на починалите.

Подобни

Leave a Comment

thirteen − 7 =