Актьорът Николай Сотиров на среща с шуменци

Шуменските почитатели на популярния български актьор и мим Николай Сотиров могат да се срещнат с него, на 2 октомври, от 17:00 часа, в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен.

Срещата се осъществява в рамките на традиционно организираните от библиотеката срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура, и с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД. Вход свободен. Същата вечер на сцената на Драматично-куклен театър „Васил Друмев”, Николай Сотиров ще влезе в ролята на герой на култовия драматург Петер Турини в спектакъла „Откриването”.

Актьорът е роден на 31 май 1956 г. в град Шумен, но почти не е живял тук. Баща му е военен и семейството му често сменя местонахождението си. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. Работил е в студио „Пантомима“ към театър Сълза и смях, в театър „Движение“.

В последните години работи в театър „Панданс“, като участва в постановките „Вяра и ерес“, „Тримата мускетари“ и „Апокалипсис или…“. Пътува и играе в САЩ, Венецуела, Перу, Еквадор, Колумбия, Южна Корея, Япония. Пресъздава повече от тридесет роли в българското кино, като се снима в култови филми като “Адаптация”, “Голямото нощно къпане”, “Комбина” и др.

Снима се в много американски филмови продукции: “Извън контрол” с Жан-Клод Ван Дам, “Механикът” с Долф Лундгрен, “Икона” с Патрик Суейзи, “Потапяне” със Стивън Сегал, “Човек-акула” с Уйлям Форсайт и Хънтър Тайло. В суперпродукцията на Народния театър “Ах, този джаз”, изпълнява главната роля на Джо Гидиън.

Носител е на наградите: „За най-добър мим“ и „Голямата наградата“ на Фестивала в Арецо, Италия от 1984 г. За участието си във филма „Вибрации“  е отличен с приза „За млад актьор“.

Подобни

Leave a Comment

4 × 1 =