Акция за противодействие на битовата престъпност се проведе и в Шумен

Специализирана полицейска операция по противодействие и превенция на акцизни стоки, битова престъпност и пътен травматизъм под наблюдението на Окръжна прокуратура – Шумен се проведе на територията на областната дирекция.

Акцията е в изпълнение на заповедта на главния прокурор Иван Гешев за повишаване ефективността  за противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност  и ускоряване на разследването по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем.

Целта на операцията, която се проведе от 18 часа на 29 януари до 06:00 на 1 февруари, е противодействие на битовата престъпност.

По време на операцията са проверени 1037 моторни превозни средства и 1339 лица. Данните за операцията бяха изнесени на  съвместен брифинг с директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният ръководител на ОП- Шумен и окръжен прокурор Маргарита Георгиева.

Проверени и профилактирани са 117 криминално проявени, и  петима, които са с наложена мярка “Домашен арест“. Задържани в полицейските управления на областната дирекция във връзка с извършени престъпления са деветима.  Образувани са осем бързи производства, от които три за кражби, три за шофиране след употреба на алкохол с концентрация на алкохол над 1,2 промила и три за държане на акцизни стоки без бандерол.

В хода на операцията са образувани и осем досъдебни производства – за извършено полово престъпление, за прокарване на неистински парични знаци в обръщение, за притежание на наркотични вещества в Шумен и Нови пазар, за притежание на акцизни стоки без бандерол, за повреждане на надгробни паметници в село Изгрев, за управление на моторно превозно средство без регистрационни табели. Намерени и иззети са 16 кг. тютюн без акцизен бандерол. При проверките са иззети 15 грама чай за пушене и 5 грама амфетамини. Установени са трима водачи, които са управлявали след употреба на алкохол – с 1.75 промила, с 1,56 и с 1,28 промила в издишания въздух.

Съставени са  110 акта за установени административни нарушения, наложени са 356 глоби с фиш.  Установени са 258 нарушения на скоростните режими.

Подобни

Leave a Comment

6 + 16 =