Ало-измамниците в Шумен пуснаха в действие „инспектор“ Стефанов

За около час в дежурната част на областната дирекция в Шумен са получени над десет обаждания от граждани, които съобщили чрез телефон 112 за мъж, който се представял за полицай и искал да си приготвят наличните си спестявания. Във всички обаждания се представил като инспектор Стефанов, съобщиха от ОДМВР – Шумен.

Съобщил, че се провежда акция за залавяне на крадци и измамници и помолил хората да съдействат на полицията за залавянето им. Оставил несъществуващ телефон за връзка 99112. Обажданията преминавали по един и същ начин. В някой от случаите след обаждане на мнимия полицай следвало второ обаждане от друг измамник, по време на което им искат определена сума пари и след отказ следват заплахи за физическо насилие.

Веднага след това следва ново обаждане от Стефанов като моли хората да съдействат да ги заловят. За целта трябвало да хвърлят през тераса пари и ценности или да ги оставят близо до домовете си, за да можела полицията да ги хване на място. На хората обяснявали, че веднага след парите това ще им бъдат възстановени.

От полицията умоляват хората да не се доверяват на непознати по телефона. Да не предоставят информация за това с какви парични средства разполагат и на какъв адрес живеят. Ако получат подобно обаждане да затворят веднага телефона, след като прекъсне разговора и чуят сигнал „свободно“ да се свържат с близките си или да подадат сигнал в полицията чрез телефон 112.

До момента всички, които са подали сигнал в полицията са разбрали, че обажданията към тях са част от измамен сюжет и не са се доверили.

Подобни

Leave a Comment

2 × two =