Ангел Тодоров: Историческият парк при с. Неофит Рилски ще бъде най-големият по рода си в Европа

Преди представянето на цялостната идея за Исторически парк при с. Неофит Рилски, наш репортер разговаря с един от инвеститорите и консултант на проектът Ангел Тодоров. Вижте някои от най-интересните неща около мащабния Историческият парк.

Г-н Тодоров, Вие сте консултант по проекта за Исторически парк при с. Неофит Рилски. Какво е вашето мнение за цялостната идея и защо точно там, край Ветрино?

Много от подобните обекти в Европа, примерно  „Дисниленд“ във Франция или други подобни атракционни паркове – те не се намират в големи градове, а именно край малки населени места.

Капацитетът на Исторически парк ще бъде няколко милиона туристи на година. Това са толкова туристи, колкото по цялото Черноморие. За да могат да се обхванат логистично тези хора, теренът на който го правим трябва да отговаря на някои условия. Примерно, трябва да бъде до магистрален път – в случая АМ „Хемус“. Този магистрален път, не просто трябва да е близо, а да има и детелина, защото нали знаете колко струва изграждането на такава.

Не случайно е избрана тази локация. Идеята беше да е на 20 минути с кола от международно летище, в близост да има и пристанище – круизно пристанище. Основно изискване беше и да има собствена вода, заради множеството паркови пространства. И цената разбира се да не бъде безкрайно голяма, за да може инвеститорите да направят качествена инвестиция.

През неолита, тракийската култура, Орфей, римската епоха и периода на Първото и Второто българско царство, всичко това на едно място – колко време ще отнеме, за да бъде напълно финализиран проекта?

Първата фаза, която ще обхваща неолит, халколит, траки, славяни и прабългари ще бъде готова още в рамките на тази година и ще започнем да приемаме туристи. Втората година ще бъде построено Първо българско царство – Плиска, Преслав. Третата година, Второ българско царство – Търново и през четвърта и пета година ще се построи Рим. Последната фаза ще отнеме 2 години, тъй като е най трудна за изпълнение.

За пет години всичко ще бъде изградено, но туристи ще започнат да се приемат още от края на тази година.

Има и идея, в Историческия парк в село Неофит Рилски да бъде включен общ туристически продукт с автентичните обекти от територията на област Шумен, разкажете ни нещо повече за това.

Да, нашето проучване показа, че културно-историческите туристи, които са най-добрите в света и най-бързо нарастващите – те искат, когато отидат някъде да имат две и три седмици преживявания. Нещата около парка са пресметнати така, че за да бъде разгледан качествено, на човек му трябват от 5 до 7 дни и съответно в България, както и в Шумен има места, които имат исторически и природни дадености. На тези места смятаме да направим подобекти, примерно в Шумен, Търново, Русе, Видин и др. , където туристите да могат с еднодневни екскурзии да посещават реалните обекти.

До колкото разбрах, всичко в парка ще бъде изработено от автентични материали, което си е доста трудоемка задача, защото не тайна, че в България занаятчиите вече не са толкова много?

Така е, но много от нещата вече са готови. Строителството е най-малкият проблем, по-трудно е с художествената част, защото наистина няма много занаятчии – няма много скулптори, ковачи, кожари… Фирма “ТРЕЖЪР” – фирмата, която изгражда парка съществува от 10 години и в България е най-голямата такава, която произвежда луксозни подаръци на историческа тематика и те наистина има много опит с тези неща.

Ще ни разкажете ли и нещо повече за зоната, която е предвидена за забавления?

Целият парк си е едно голямо забавление, но да – ще има исторически ресторанти и за всяка епоха ще има съответното заведение за хранене с автентична храна по стари рецепти. Ще има кино зали, където ще се прожектират късометражни исторически, анимационни и игрални филми, които ще са създадени от филмово студио специално за нуждите на парка.

Идеята е наистина да запазим автентичността на епохата и духа на времето. Самият парк е франчайз и ще ви издам, че има вече няколко продадени терена на една фирма, която купи и правото да изгражда исторически квартали около парка на хотелска база. Т.е, гостите на парка ще има възможността да нощуват примерно в Тракийски квартал, Славянски квартал, юрта и други подобни.

През деня ще се забавляват в Историческия парк, а вечер ще спят в къща от Първо българско царство, римска вила и в землянка – на 100 процента ще превърнем и деня и нощта в едно уникално преживяване.

Подобни

Leave a Comment

ten − three =