Баба от Шумен даде 19 500 лева и 2000 евро на телефонните апаши

75-годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна измама вчера. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР. Тя била измамена по телефона от мъж, който се представил за полицай. В ранния следобед на стационарния й телефон позвънила жена. Започнала да плаче и да й казва „майко, помогни ми“.

Шуменката разбрала че става въпрос за измама и затворила телефона. Малко след това й се обадил непознат мъж. Представил се за полицай. Казал, че в града има акция за залавяне на измамници и помолил да съдейства. Обяснил, че са заловени трима, но на свобода са още двама от групата. Казал, че в  тефтер на единия  от задържаните е вписан е нейният телефон и е твърде вероятно да я потърсят.

Жената обяснила, че вече получила подобно обаждане. Мъжът, който се представил за полицай я убедил да се включи в акция за залавяне на изманиците. Дал й указания като й се обадят отново да бъде любезна с тях, да изпълнява каквото й кажат и да хвърли пари и ценности както искат. В това време на място щяло да има полиция и щели да бъдат заловени на място. Жената се съгласила и малко след това получила друго обаждане.

Непознат й казал, че трябва да предаде всички налични пари и ценности. В противен случай щял да отиде до дома й и да й нанесе побой. Отново се обадил „полицаят“. Казал й че са на път да задържат измамниците. Обяснил й да хвърли през терасата парите в торба и да се прибере веднага в някоя стая, за да не пострада, ако има престрелка при задържането им. С мисълта, че помага на полицията жената поставила в торба 19 500 лева и 2 000 евро и ги хвърлила през тераса на седми етаж. Малко по-късно разбрала, че е измамена.

Разпитана е в РУ- Шумен. Образувано е досъдебно производство.

Подобни

Leave a Comment

16 − five =