„Балкански звуци“ на сцената на Симфониета – Шумен

Две премиерни български творби ще прозвучат този четвъртък от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в Шумен. Сюитата „Балкански звуци“ върху български народни мотиви (по-късно преименувана на „Балканска сюита“) се счита за първата българска симфонична творба. Именно с нея през 1903 г. Добри Христов завършва Пражката консерватория в класа по композиция на Антонин Дворжак.

Концертът за виолончело и оркестър на Христо Йоцов е неговата последна работа в жанра на инструменталния концерт. Написан е през 2016 г. специално за проф. Анатоли Кръстев, когото ще имаме удоволствието да чуем като солист. Програмата е допълнена с „Вариации на тема от Хайдн“ от немския композитор Йоханес Брамс.

Проф. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и Държавна музикална академия в София (в класа на проф. Велко Карастоянов). Специализира при Андре Навара и Янош Старкър.

От 1972 г. преподава в НМА „П.Владигеров“, където и в настоящия момент е професор и зам.-ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония, Сърбия и др. Почетен президент е на Академията за млади таланти в Марсилия (заедно с Я. Старкър и Морис Баке), член е на жури в международните конкурси във Ваймар и Прага („Пражка пролет“), Бразилия и др.

Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Носител е на Кристална лира (2004) и Златна лира (2007) на СБМТД и Наградата „Златна муза” (2007). Категоричният професионализъм, яркият артистизъм и впечатляващият репертоар отвеждат Анатоли Кръстев към най-известните подиуми у нас и в чужбина (Европа, Америка, Азия и Африка).

През 2000 г. Кръстев основава (с Йосиф Радионов и Майер Франк) клавирното трио “Кинор”, а от 2002 – виолончеловия ансамбъл “Cellissimo” (с Калина Кръстева и Атанас Кръстев).

Подобни

Leave a Comment

eighteen − sixteen =