Бдителен шуменец помогна за предотвратяването на телефонна измама

Телефонна измама за над 4200 лева  в Шумен  била осуетена след сигнал и съдействие от бдителен гражданин. Това съобщават от ОД на МВР– Шумен. Малко преди 17:30 часа вчера 50-годишен шуменец шофирал в града. Направило му впечатление, че автомобил, който се движи пред него спира рязко на няколко места, а мъжът в него се оглежда.

На ул.“Г.С. Раковски“ отново спрял до контейнер за смет и взел оставен несесер. 50-годишният шуменец се свързал с дежурната част в районното управление и обяснил, че може би става въпрос за измама. Създадена била веднага организация и минути по-късно  в РУ- Шумен бил  задържан 55-годишен шуменец. Пред криминалисти обяснил, че бил нает за куриер.  Изпратили го да получи пратка, която трябвало да изпрати след допълнителни инструкции. За услугата щял да получи 30 лева.

Малко по-късно в РУ- Шумен бил получен сигнал от 42-годишна шуменка, която съобщила, че е била измамена по телефона. Схемата, по която била въведена в заблуда – помощ за залавяне на телефонни измамници, поискана от „полицай“. С идеята , че помага да бъдат заловени тя се съгласила да участва в „спецакция“. В дамска чанта поставила 1220 евро, 1570 лева и около 80 гр. златни накити.

Оставила несесер до контейнер за смет и се отдалечила бързо според указанията- „за да не попадне в епицентъра на престрелка между полицаи и измамници при  задържането им“. Образувано е досъдебно производство. В РУ- Шумен е задържан местният жител И.И./55г./ като съпричастен към измамата /муле/.

Подобни

Leave a Comment

2 × three =