Безплатно и анонимно изследване за ХИВ в Шумен

Регионалната здравна инспекция в Шумен организира редица инициативи по повод 20 май – Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН – Трети етап от Националната АНТИСПИН кампания с мото „Пази се днес, за да се усмихваш утре!.

Всички, които мислят за своето здраве, имат възможност да се изследват анонимно и безплатно за ХИВ в лабораторията на РЗИ до 25-ти май. Експерти от инспекцията ще изнесат беседи и презентации в училища от община Никола Козлево с акцент върху превенцията, образованието и информираността за ХИВ/СПИН, част от Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г., по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

С ученици от от СУ „Васил Левски” в Шумен са планирани тренинги на тема: „Пази се днес, за да се усмихваш утре!“. Доброволци от БМЧК ще раздават информационно-образователни материали в централната част на града. Освен това са аранжирани 3 витрини с тематични материали – пред РЗИ, в Диагностично-консултативен център  I и в Шуменски университет Еп. Константин Преславски, информират на страницата на инспекцията.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН. За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди.

В България денят се отбелязва от 1992 година.Денят е и повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме. Данните показват, че 90% от новорегистрираните са мъже. През периода 1986 – 27.11.2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ-инфекция. От началото на 2017 година са открити нови 220 ХИВ-серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.

Съотношението на инфектираните мъже и жени през 2017 година е 9:1 (199 мъже и 21 жени).

 

 

Подобни

Leave a Comment

15 + four =