Безразсъдни велосипедисти кръстосват улиците на Шумен

От началото на месеца в дежурната част на ОДМВР- Шумен са получени десетки сигнали от водачи на моторни превозни средства, които съобщават за велосипедисти, които изскачат рязко на пътното платно.

Част от сигналите са за водачи на велосипеди, които се движат рисково, на задна гума и не подават навреме сигнал с ръка за смяна на посоката си на движение. Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти незабележими за останалите участници в движението.

От ОДМВР- Шумен припомнят, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи! Родителите трябва да обясняват на децата си, че когато преминават по пешеходна пътека трябва да го бутат, а не да го карат. Движетнието трябва да е възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! Ненавършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те могат да управляват велосипеда си само с придружител, навършил 16 години!

На автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на велосипеди.

Подобни

Leave a Comment

fourteen − 13 =