Бекир Боздаг: Иракски Кюрдистан трябва да отмени резултатите от нелегитимния референдум

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг призова властите в Иракски Кюрдистан да обявят отмяна на резултатите от нелегитимния референдум за независимост от 25 септември.

„Лидерите на Северен Ирак са длъжни да обявят отмяна на резултатите от референдума и неговата невалидност. В Ербил също така са длъжни да декларират неприкосновеността на териториалната цялост, на политическото единство и суверенитета на Ирак. Властите са длъжни без никакви предварителни условия да започнат преговори с централното ръководство в Ирак за отстраняване на наличните разногласия“, настоя Боздаг.

Според него Ербил е длъжен отново да декларира, че референдумът не води до никакви изменения в статуса на региона, а действието на Конституцията на Ирак обхваща цялата територия на Иракски Кюрдистан. Той подчерта, че ако регионалните власти предприемат тази стъпка, те ще могат да поправят грешката си, но в противен случай ситуацията в целия регион ще се влошава още повече.

Боздаг допълни, че решението за времето на реализацията на ответните стъпки ще се възприема в рамките на тези реалности, а Турция няма да допусне стъпки, които могат да предизвикат нова вълна на насилия и конфликти в региона.

 

Подобни

Leave a Comment

ten + six =