Близо 200 момченца бяха обрязани на масов сюнет в Томбул джамия

Близо 200 момченца заедно с родителите си се стекоха днес в Томбул джамия в Шумен, за да станат част от традиционния масов сюнет. Организатор на проявата е Районно мюфтийство, а финансирането на иначе безплатното за всички обрязване идва от страна на Главно мюфтийство. Ритуалът започна рано тази сутрин, привличайки семейства от цяла Шуменска област, които желаят мъжките им отрочета да бъдат въведени в лоното на исляма.

„Сюнет може да извърши всеки. Не е нужно да има лекарска диплома и да е специалист. Всеки един мъж мюсюлманин обаче трябва да бъде обрязан. Има и много примери за самообрязване. Пророкът Авраам е постъпил по този начин“ , каза пред СтрелаБГ ходжата Мустафа.

Малчуганите влизаха по номера в помещението, където ги чакаше опитен сюнетчия, а на излизане детския плач огласяше двора на мюсюлманския храм. Всяко момченце, минало „под ножа“, получава играчка и лакомства.

За съжаление, не бяхме допуснати да снимаме самото обрязване, тъй като родителите били против. Предвидливи търговци пък бяха разпънали щандове и сергии на улицата.

Ритуалът има специално значение в исляма. Въпреки, че няма никаква постановка относно обрязването и не се споменава в Свещенния Коран, сюннетът е посочен в Хадит (Житие) и е един от отличителните белези, от символите на исляма.

В един от хадисите ислямският пророк Мохамед казва следното: „Има четири неща, които са присъщи на всички пратеници на Аллах. Те са: обрязването, почистването на зъбите, парфюмирането и женитбата.

Сюннетът е болезнен акт, но той се основава на ислямския принцип, който гласи: „Причиняване болка на някое живо същество е разрешено само тогава, когато болката поражда полза за живото същество и ползата е по-голяма от болката“.

Подобни

Leave a Comment

eight − 6 =