Близо 7 тона капачки потеглиха в помощ на МБАЛ – Шумен, утре товаренето продължава

6,7 тона пластмасови капачки, събрани по време на кампанията в помощ на МБАЛ – Шумен, днес са били натоварени на два камиона и предадени в пункт за рециклиране. Това съобщи за СтрелаБГ Емилия Чапкънова, координатор за областта на „Нашите недоносени деца“. Това е фондацията, която инициира цялата кампания. Днес с работата по сортиране и товарене на капачките са се нагърбили работниците от фирма Скорпион 84.

Нещата обаче не приключват до тук. Утре действието ще се повтори пред Еврофутбол-а в кв. „Б. Българанов“, на ул.„ Генерал Радецки” № 50 (до денонощната аптека). Г-жа Чапкънова призовава всички, които имат желание и свободно време, да дойдат в 18:00 часа и да помогнат в прехвърлянето на капачките. Работата е трудоемка и нито един човек няма да е излишен, категорична е тя.

Количествата, събрани в кампанията в периода октомври 2017 – май 2018 г. , са неколкократно повече в сравнение с предходната! За жалост обаче изкупната им цена тази година е по-ниска. Със събраните средства е решено да се закупи трансдюсер за ехографа в Неонаталогичното отделение в МБАЛ- Шумен.

С негова помощ се прави трансфонтанелна ехография – ултразвуков, съвременен, неинвазивен метод с висока информативна стойност, въведен вече рутинно в неонатологична практика на МБАЛ Дева Мария. Методът е утвърден като скринингов за ранна диагностика на мозъчните поражения при новородените деца.

Подобни

Leave a Comment

13 + 6 =