Богата съпътстваща програма ще радва посетителите на фестивала „Шумла“

Музика, танци, театър, кулинарни изкушения, забавления за малки и големи ще съпътстват тазгодишното издание на фолклорния фестивал „Шумла“, който ще започне на 3 септември.

Точно в 19.00 часа в петък петнайсет млади гайдари от музикалната школа „Великов“ в Силистра и кукерите от Макак с най-старите автентични маски в България ще огласят поляните край паметника „Създатели на българската държава“ и ще поставят началото на фестивала. Ансамбъл „Шумен“ ще зарадва шуменци и гостите на града с богата палитра от български народни песни и танци от различни етнографски области. Кулминацията на вечерта са изпълненията на формация „Жарава“ от Пловдив, която ще представи вокално-инструментални композиции от фънк, джаз и поп с български фолклорни инструменти и гласове. Талантливите млади певци и инструменталисти са в челните места на класацията Топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света – „Етноклауд”.

Почитателите на традиционната българска храна ще имат възможност да опитат от изобилието на вкусове от различни краища на страната през втория ден на фестивала. От 10.00 часа на 4 септември, събота, читалища и групи от страната ще подредят кулинарна изложба – базар на поляните зад паметника. Атракция за участниците и гостите на фестивала ще бъде формацията „Староселци – живот и традиции“ от община Троян, които ще приготвят автентични български ястия в специални калайдисани медни съдове – ператници, окачени на синджири и метална поддържаща конструкция. Те ще представят и народни носии от тяхната фолклорна област. Третият Национален панаир на занаятите и декоративно-приложните изкуства „Майстории“, който се организира от шуменското читалище „Напредък – 1869“, тази година ще се проведе в рамките на фолклорния фестивал „Шумла“. Свои творби от изящното и приложното изкуство и художествените занаяти ще представят автори от цялата страна.  От 16.30 до 18.30 часа фестивалната сцена ще бъде запазена територия за децата и родителите. „Малка театрална компания“ от Габрово ще организира игри и анимации в куклената ферма за най-малките. Всеки, който желае, може да се включи в ателието за изработване на кукли от зеленчуци и да изгледа театралното представление, което са подготвили режисьорът Емил Йорданов и актьорите Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Със спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен те ще разкажат една история за най-вдъхновяващото нещо в живота – любовта. По-късно вечерта, от 19.00 часа, гостите на фестивала могат да видят шуменски сватбени обичаи, пресъздадени от групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой“ от шуменското село Драгоево с художествен ръководител и хореограф  Красимир Савов. Формацията се завърна това лято със  „сребърна брадва“ (втора награда) от фолклорния фестивал в полския град Закопане. Вечерта ще завърши с концерт-спектакъл на ансамбъл „Тракия“ и празнично веселие с оркестър „Фолк палитра“ и Полина Стефанова.

Шуменци и гостите на града ще имат възможност да завършат сутрешната си разходка по платото рано в неделя (5 септември) с уроци по танци. На поляните до паметника във времето между 10.00 и 11.00 часа те ще могат да си припомнят стъпките на най-обичаните български народни хора, а по-късно заедно с децата от ансамбъл „Звънче“ и „Веселяче“ и танцьорите от ансамбъл „Мадара“ да участват и в закриването на тридневния фолклорен фестивал „Шумла“. Гост на финала ще бъде младата надежда на българската народна музика Денис Махуров.

Подобни

Leave a Comment

15 + 18 =