Броени дни остават до Етно фолклорен фестивал „Черга“ – Плиска 2018

 

Регионален исторически музей – Шумен организира за първи път в своята история етно фолклорен фестивал „Черга“ – Плиска 2018. Мястото, избрано за провеждането му на 7 юли е НИАР „Плиска“, където са основите на първата българска столица, съобщават от музея.

„Нашето желание е именно там да покажем етническото многообразие на съвременна България с неговата палитра от музика, песни, танци и традиционни обичаи на етносите от различните краища на страната. За участие в етнофолклорния фестивал се разчита както на български фолклорни състави, така и на организации на различните етнически групи в България, включително формации на каракачани, алиани, капанци, банатски българи, турци, помаци, руснаци, арменци, роми, българи мохамедани“, се казва още в съощението на РИМ-Шумен.

Въпреки че е обявен като национален фестивал, в него участие са потвърдили и представители зад граница – ученически клуб „Български сърца” от с. Кулевча, Одеска област, Украйна. Културната институция е в дългогодишно партньорство със селището, основано от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 г. Вече над 180 г. жителите му съхраняват българския език, обичаи, фолклор и традиции и ги предават от поколение на поколение.

Освен тях в програмата са включени певчески и танцови формации от цялата страна, както и възпитаници на 19 ДГ „Конче вихрогонче“ – Шумен. Проявата няма конкурсен характер и за всички групи с принос във фестивала са предвидени грамоти и плакети за участие.

Инициативата е под патронажа на Министерството на културата на Република България, а партньори на Регионален исторически музей – Шумен при реализацията ú са Сдружение „Български музеи” и Вила „Булгара еко” – село Кюлевча.

 

Подобни

Leave a Comment

3 × 4 =