БСП събра 200 хил. подписа срещу сделката на Гинка за ЧЕЗ

Българската социалисическа партия е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане сделката между чешката енергийна компания CEZ и българската фирма “Инерком” за ЧЕЗ  да бъде разтрогната. Искането е събрало 200 хил. подписа за около 2 месеца, пише Economic.bg.

Жельо Бойчев от БСП, който беше и председател на временната Комисия за ЧЕЗ, поиска правителството да изкупи дела на CEZ в българското енергийно дружество и така то да стане държавно. По-рано днес Корнелия Нинова подчерта, че едно от заключенията на комисията е било, че “Инерком” не отговаря на изискванията да бъде избрана за купувач.

Причината е, че в условията кой да купи ЧЕЗ е било заложено купувачът да има 700 млн. лв. собствен капитал, докато фирмата на Гинка Върбакова има 50 хил. лв.  Вчера депутатите приеха доклада на Комисията за ЧЕЗ, въпреки че в документа липсваха отговори на най-важните въпроси относно сделката.

Още в началото на работа си временната комисия постави пет въпроса – да се разследва кой стои зад купувача „Инерком”, откъде идват средствата за покупката, има ли замесени офшорни фирми, ще бъде ли подменен мениджмънтът на компанията и с какъв, ще бъдат ли запазени работните места и как ще се развива дружеството в бъдеще.

Най-важните въпроси, на които комисията не успя да отговори са кой по същество е купувачът на българските активи на CEZ и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде придобито дружеството.

Подобни

Leave a Comment

7 − 2 =