„Будители на българския народ“ в музея в Шумен

Изложба „Будители на българския народ“ ще бъде открита утре, 1-ви ноември, в Регионален исторически музей – Шумен. Основната и цел е популяризиране на непознатата историческа информация за книжовните ценности на възрожденския Шумен, запазени в колекциите на музея.

В освободена България се отдава почит на подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и повели българския народ към духовен и държавен суверенитет. В Шумен и региона заслужена признателност получават хората, допринесли за образованието, културата и духовността. Имената на Рашко, Илия и Димитър Блъскови, както и на Сава Доброплодни, Добри Войников, Васил Друмев и много други, остават увековечени в наименованията на улици, читалища и училища.

Изложбата представя исторически факти за тези личности, като акцентът е поставен върху първия будител на народа ни – Паисий Хилендарски и неговия пръв последовател Софроний Врачански. Показан е един от най-ценните за музея експонати – ръкописът на “Кириакодромион” (“Неделник”) на Софроний Врачански с негов автопортрет, издаден през 1806 г. Вещественият материал включва още ръкописи, старопечатни книги, пособия за писане и др.

Подобни

Leave a Comment

nine − nine =