България е домакин на Световната конференция на малинопроизводителите – 7-9май

България за първи път е домакин на Световната конференция на малинопроизводителите IRO 2018. Международният мега форум се организира от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). Събитието ще се състои от 7 до 9 май във Велико Търново, съобщава Фермер.бг.

„България се присъедини към IRO преди осем години. За първи път имаме и честта да бъдем домакини на това международно събитие, което ще се състои за 11 път. Щастлив съм, че по време на конференцията, а и на изложението на малинопроизводителите и ягодоплодните ще можем да се срещнем с правителства, научни институти и индустрии, за да обменим знания и опит“, коментира Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

IRO 2018 е световна и престижна конференция, която се провежда през две години.  Сред основните фокуси ще бъдат предизвикателствата пред малинопроизводството, глобални проблеми с вредителя Дроздофила сузуки, безопасността на храните и начините за преодоляване на трудностите, свързани с глобалните климатични промени. Специален гост ще бъде председателят на Международната организация на малинопроизводителите Антонио Домингес.

Вече текат и резервациите за форума. Те ще се приемат до 20 март. Наред с производството на малини, България ще има възможността да представи своята култура, образование, икономика и научно развитие, които са от голямо значение за бъдещето на сектор „Малинопроизводство“. Участниците получават безплатно щанд от 2 кв.м. за представяне на своите продукти.

Събитието ще се проведе под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите. Международното изложение ще бъде финансирано от Държавен фонд “Земеделие”.

 

 

Подобни

Leave a Comment

eight + fourteen =