България е на челните позиции в ЕС по лоши или необслужвани кредити

България е сред първенците в Европейския съюз по лоши кредити. Това показва работен доклад на Еврокомисията, според който необслужваните потребителски заеми у нас към края на 2017 година са за над 800 млн. лева, съобщава dnes.bg.

Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече, информира “Нова телевизия”. По данни на Европейската комисия около 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани. Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13%. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.

Експертите съветват при тегленето на заеми да се следва едно “златно правило” – теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Така например ако сте със средна работна заплата, 1064 лв., вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв. “Винаги трябва да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост”, коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

Подобни

Leave a Comment

five × three =