Българският парламент ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Днес Народното събрание на Република България  ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с югозападната ни съседка Македония. Всички 186 народни представители, присъстващи в пленарната зала, гласуваха в подкрепа на документа.

На обсъждането и гласуването на законопроекта в пленарна зала присъстваха заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева и посланикът на Република Македония в България Марян Гьорчев. Министърът на външните работи Екатерина Захариева благодари от парламентарната трибуна на всички, които са работили през годините за това днес договорът да бъде факт. Тя подчерта, че изпълнението на ратифицирания от Народното събрание документ вече е започнало  и преди ратификацията на документа. Представители на двете държави вече честват заедно празници от общата история и почитат исторически личности. Договорът бе ратифициран от парламента на Македония в понеделник.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушен коментира, че договора дава възможност на всичко, които се чувстват българи в Македония, да могат да го кажат свободно и да не се страхуват. Милен Михов от „Обединени патриоти“ заяви, че това е удар срещу македонизма и води до пропукване на Берлинската стена на Балканите.

Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от премиерите на двете страни – Иван Костов и Любчо Георгиевски. Въвежда се за първи път термина „обща история“. До три месеца трябва да бъде създадена съвместна експертна комисия, която да допринесе за „обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития“.

Двете държавни се задължават да предприемат мерки за спиране на недобронамерената пропаганда от страна на институции и частни лица.

Подобни

Leave a Comment

thirteen − five =