Българското военно разузнаване отбеляза 110-ата си годишнина

С тържествено събрание служба „Военна информация“ отбеляза 110-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване днес, 12 януари 2018 г. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов положиха венци пред паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военни разузнавачи. По повод 110-годишнината от създаването на военното разузнаване и за постигнати отлични резултати военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от името на министъра на отбраната и от началника на отбраната.

„110 години е много сериозна възраст на нашето военно разузнаване и през всичките тези години то достойно е отговаряло на изискването да служи вярно, честно и предано на нашето Отечество. Ако Българската армия няма загубена битка, то заслугата за това е и на военното ни разузнаване“, каза заместник-министър Атанас Запрянов. Той подчерта важността на професионалната и отдадена работа на военното разузнаване за вземането на правилни решения от държавното и военното ръководство в съвременния динамичен и изпълнен с предизвикателства свят. “Вашите оценки по актуалните теми напълно съвпадат с тези на нашите партньори от НАТО и ЕС“, допълни той и пожела на присъстващите да бъдат все така точни и прецизни в работата си.

„Вашата служба е една от най-ценените във въоръжените сили на България“ – заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. „Вашите предци са показали на какво са способни, Вие също вървите успешно по техните стъпки“, допълни той. Началникът на отбраната изрази признателност към труда на ветераните, а на настоящите военни разузнавачи пожела да продължат да изпълняват професионално задачите си.

Директорът на служба „Военна информация“ бригаден генерал Светослав Даскалов поздрави личния състав по случай професионалния празник на военния разузнавач с думите: „През всичките тези 110 години военното разузнаване е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание. Изминалите 110 години са го доказали по убедителен и безспорен начин, за това имаме повод за професионално самочувствие. Мисля, че и очакванията на всички, които вземат стратегически за България решения са за едно модерно военно разузнаване“.

Бригаден генерал Даскалов посочи, че основният приоритет на службата ще продължи да бъде борбата с международния тероризъм в разнообразните му проявления, както и изпълнението на задачи в интерес на сигурността на български военнослужещи и обекти зад граница. Приносът на Службата за работата на военните разузнавателни структури и комитети на НАТО и ЕС се оценява високо отбеляза той и подчерта: „На всички колеги, които сега пишат историята на военното разузнаване, на тези, които изпълняват задачи зад граница, на ветераните и военните разузнавачи от резерва, искам да изкажа благодарност и признателност“.

Подобни

Leave a Comment

three × two =