Суровото Българско средновековие оживя край Шуменската крепост

В 14 часа в района на Шуменската крепост започна Международния исторически фестивал „Доблест и слава“. В първият ден шуменци могат да се насладят на изложение на средновековния бит и култура, благодарение на Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ – Варна.

Ентусиастите от Морската столица представиха методиката за сечене на монети през Първото и Второто българско царство, докато в близкия казан къкреше войнишка леща, приготвена по стара рецепта.

На съседната маса красива “прабългарка” демонстрира древният занаят – плъсти, който предшества тъкането. С тази техника живелите преди нас са изработвали ръчно от вълна – килими, възглавници, ботуши, шапки и други аксесоари за бита.

Любителите на средновековните оръжия, щитове и шлемове, могат да наблюдават изработката им в импровизирана ковачница. Желязото се поставя в жар, а с помощта на мех се разпалва огъня. Металът трябва да достигне определена температура, за да омекне и след това се кове.

На поляната бяха опънати и две юрти, където прабългарите са отпочивали от дългите преходи на кон и са се отдавали на ласки в компанията на любимите жени. Този вид палатка или шатра, представлява преносимо жилище, използвано от азиатските номади.

Юртата се сглобява и разглобява лесно, удобна е за пренасяне, непромокаема е при дъждове предпазва от есенните ветрове. През горещите летни дни във вътрешността ѝ е прохладно.

На близката маса красива представителка на българската средновековна аристокрация демонстрира ястия, типични за района на Балканите в периода от 5-ти до 15-ти век. Голяма част от използваните съдове са открити при разкопки в Шумен, Червен, Калиакра и Търново. Не липсват и ястия от т.нар. латинска кухня, тъй като през 12-13 век западните рицари се появяват по нашите земи и дори основават свои кралства. Гостите могат да се насладят и на имперски хляб от 7 век, любим на император Константин Погонат, същият, който търпи поражение от хан Аспарух при Онгъл. Масата бе отрупана със сирена, ядки, медовина и различни подправки от Източната кухня, която е много силно застъпена по нашите земи.

Вниманието привлече и импровизиран дърводелски струг, с помощта на който нашите предци са изработвали чаши, лъжици, вилици и други прибори за масова употреба.

Демонстрациите започнаха с изпълнения на Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“ – Сливен, които нагледно ни показаха как преди живелите преди близо 1000 години са се сражавали с лък и стрели, с меч, бич и копие.

Изключително атрактивни демонстрации на стрелба с лък от кон направи Димитър Труканов. Той е основател и ръководител на школата „Мадарски конник”, която се занимава изключително с възстановяване на традицията кон, куче и човек, стрелба с лък, мятане на копие, рязане със сабя. Труканов порази в движение почти всички мишени и обра овациите на публиката.

Стрелба с лък от кон – демонстрация на Димитър Труканов

Стрелба с лък от кон – демонстрация на Димитър Труканов

Публикувахте от СтрелаБГ в 22 септември 2017 г.

След това възпитаници на „Авитохол“ показаха как по време на езда войните от старо време са си служили с меч, копие и камшик, препускайки пред затаилите дъх зрители.

Своеобразният военен лагер ще продължи до 20 часа тази вечер.

Възстановката на боевете по превземането на Шуменската крепост е утре, от 11:30 часа. Час по-рано ще има друг вид бойни демонстрации с участието на ТД „Традиция“ и клубове от Чехия, Румъния и Турция.

Желаещите да посетят Историческия фестивал „Доблест и слава“ трябва да заплатят входна такса от 3 лева за един ден или 5 лева за двата дни. Плащането става пред ресторант „Боровец“ на Кьошковете, където са поставени заграждения и девойки събират такса паркинг. Осигурен е и извънреден градски транспорт.

Утре, първият рейс  ще тръгне в 10.00 часа от спирката на пазара. Автобусите ще се движат отново на всеки кръгъл през целия ден и последният от Шуменска крепост към града ще бъде пак в 18.30 часа. Пътуването до Шуменска крепост ще е на цена 1 лев. В рамките на двата дни са планирани изпълнения на ансамблите „Мадара“, „Веселяче“, „Шумен“, „Звънче“ и „Луди млади“.

Не пропускайте зрелището!

 

Подобни

Leave a Comment

9 + 8 =