Бърз поглед към слънцето от обсерваторията в Шумен – начало на астрономическото лято

Десетки малчугани от шуменските училища се качиха днес до Астрономическата обсерватория на Платото въпреки жегата, за да станат част от празника на лятното слънцестоене, което бележи началото на астрономическото лято. Гостите посрещна част от астрономическият екип на Шуменския университет – проф. Диана Кюркчиева – директор на обсерваторията, доц. д-р Сунай Ибрямов, доц. Борислав Борисов и докторант Станислава Тодорова, която пък занапред ще отговаря за приема на посетители в обекта.

Празникът започна с пресъздаване на експеримент на древногръцкия учен Ератостен Киренски от преди повече от 2200 години, чрез който той успял да изчисли сравнително точно обиколката на Земята. Опитът се състои в измерването на сянката на вертикална пръчка/стълб по обед. „Височината на пръчката в 13 часа е точно 133 см, а дължината на сянката е 55 см. Ако намерим наш партньор от друг град на същия меридиан, който да измери сянката на пръчка със същата височина по същото време и знаем разстоянието между двата града, можем да изчислим обиколката на Земята, го е направил Ератостен“, обясни тънкостите на експеримента докторант Тодорова.

След това учениците влязоха в обсерваторията, където доц. Борисов им направи презентация относно лятното слънцестоене и планетата Земя. Разбира се, малчуганите нямаха търпение да започнат да наблюдават слънцето през новия телескоп, с който обсерваторията се сдобила преди няколко месеца.

„Това тук е  40 мм слънчев телескоп Coronado. Използваме го за наблюдения на слънцето и слънчевите избухвания – протоберанси. С другите ни телескопи, използвайки слънчеви филтри, можем да наблюдаваме само слънчевите петна. С тези телескопи обаче протоберансите не се виждат“, разказа доц. д-р Сунай Ибрямов.

В залата на обсерваторията е разположена изложба от най-различни уреди и технически средства от близкото и далечно минало – старинен модел на слънчевата система, жироскоп, рефрактометър на Абе, компютър Правец, електростатична машина, секстант и др.

Игрите на днешния празник в най-дългия ден на 2018 г. продължиха с рисуване на асфалта пред обсерваторията на тема „Слънцето и неговото семейство“, а след това малките детски ръчички се потопиха в боя и срещайки се с бялото плато, образуваха красивите слънчеви лъчи.

Любопитното е, че от началото на юни Астрономическата обсерватория в Шумен е с ново работно време и може да бъде посещавана от обикновени граждани всеки ден, без понеделник и вторник. Дневните посещения за възрастни са на цена от 6 лв., а нощните са възможни срещу десет левчета.

За ученици, студенти, пенсионери и малки деца тарифата за достъп до обекта е значително по-ниска. Цената включва наблюдение с телескоп, разглеждане на изложбената зала, беседа и презентация.

Следващата дата, когато наистина си заслужава да посетите Астрономическата обсерватория, е 27 юли 2018 г. Тогава ще им пълно лунно затъмнение, а планетата Марс ще се окаже най-близко до Земята, което пък прави наблюдението и доста улеснено и пълно.

Подобни

Leave a Comment

12 + eighteen =