Бюрокрация и бумащина оставиха хиляди в община Никола Козлево без зъболекарска помощ

Жителите на село Пет могили изглежда ще се разминат с редовните зъболекарски прегледи. От повече от година не се намира стоматолог, който поне в един ден седмично да посещава кабинета в Здравната служба и да обръща малко внимание на зъбите на старците, за които пътуванията до Нови пазар и Шумен са голямо предизвикателство.

Впрочем, зъболекар няма в цялата община Никола Козлево и този, който склони да поеме практиката, ще обслужва над 6000 души. От известно време обаче интерес към опразнения зъболекарски стол проявява д-р Георги Гунчев от Варна – стоматолог с 42-годишна практика. Той разполага с кабинет в морската ни столица, но и всеки петък пътува до вълчидолското село Брестак. Идеята, д-р Гунчев да се заеме с лечението на зъбите на населението, е на баджанакът му Иван Иванов, който е заместник-кмет в община Никола Козлево. Стоматологът дори е дал обещание на кмета на Пет могили Мехмед Мехмедали, че още на 1 септември, ще започне да лекува съселяните му. Планът е бил д-р Гунчев да бъде всеки петък в Здравната служба и ако не друго, то поне да поема спешните случаи. Благородните му намерения обаче се сблъскаха с неочакваното развитие на събитията.

На 29 август Нова тв излъчи репортаж от село Пет могили, в който жителите се оплакаха, че повече от 6 месеца са без джипи, след напускането на д-р Каджа Дудекула. Налага им се да пътуват до Варна, а размерът на пенсиите им не позволява придвижването на големи разстояния. Освен оборудвани лекарски и зъболекарски кабинети, в Здравната служба има полуобзаведен тристаен апартамент, който очаква обитател, положил Хипократова клетва. Жителите са готови да му осигуряват дърва за зимата, мляко и яйца, само и само да се съгласи да работи там. Кметът на селото Мехмедали не пропусна да се похвали пред камерите, че докато за лекарското място за сега имат само запитвания, то зъболекарският кабинет е вече ангажиран.

Потърсихме д-р Георги Гунчев за коментар, както и за да го поздравим за смелостта и себеотдаването, което се изисква, когато лекуваш възрастните в малките и бедни райони, но той заяви, че е решил да не започва работа в Пет могили. „Планът ми беше да ходя там всеки петък. Преди това обаче трябва да сключа договори със Здравната каса и с фирма за изгаряне на отпадъците, трябва да отида до ХЕИ и РЗИ, както и да стана член на Зъболекарския съюз. Очертават ми се няколко ходения до град Шумен и размотаване с документацията поне един месец. Тази работа е за млад човек, който живее в района. Аз идвам от далеч, а и кръста ме наболява вече“, заяви за СтрелаБГ д-р Гунчев и добави, че ще даде маса пари за да си издейства нужните документи, но след това не е ясно, дали ще успее да си ги възвърне.

Въпреки това стоматологът бе напълно откровен пред нас: „Аз планирах да работя там, но исках да избегна цялата бюрокрация и бумащина. Спазвам стандартите и хигиената, но не мога да започна, тъй като от ХЕИ – Шумен са разбрали за намеренията ми и ще ме глобят, ако нямам разрешително“.

Данните на Евростат от 2014 година показват, че Гърция, България и Кипър имат най-много практикуващи зъболекари на глава от населението. В страната ни те са 98 на 100 000 души население, а най-малко са в Полша – 34 на 100 000 души население. Въпреки тези „обнадеждаващи“ цифри, все по-трудно се намира кой да се грижи за зъбния статус на  хората в непривлекателните, малки и бедни населени места. Младите и току що завършили, отказват да дойдат на село и се целят към големите градове, което е напълно разбираемо. Това потвърждава и бившият председател на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов в интервю за вестник „Стандарт“ през 2015 година. Той предлага местната власт да им осигурява жилища и кабинети, което в Пет могили е отдавна направено.

Трябва ли обаче да обвиняваме д-р Гунчев, който има над четири десетилетия практика,  за намерението му да работи без разрешително и после – за отказът му изобщо да започне? Какво ще стане с пациентите по селата в района, ако никой не пожелае да ги лекува в следващите години? Въпросите, които изникват на прима виста са много, но няма да разтягам локуми. Разбира се, тук става въпрос за лечението на хора, но очевидно е, че някъде се къса нишката между добрите намерения на държавата за осъществяване на контрол и положението, което създава ситуация, в която да няма кой да бъде подложен на контрол!

Спомняте си, че преди време имахме един министър на икономиката, който изрече фразата: „По-добре сива, отколкото никаква икономика“.

 

Подобни

Leave a Comment

10 + twenty =