Вдига се цената на колите над 5 години, новите би трябвало да поевтинеят

Министерски съвет прие днес промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, която се увеличава с 12-13% за автомобилите над  5 години. Таксата ще се покрива от търговеца, но е включена в продажната цена на превозните средства.

По този начин покупката на стари коли в България вече ще излиза по-скъпо, докато новите дизелови и бензинови коли се очаква леко да поевтинеят.

Размерът на продуктовата такса за пуснатите на пазара моторни превозни средства се определя въз основа на възрастта, вида на двигателя и броя пуснати на пазара МПС. С 10% се намалява продуктовата такса за нови автомобили, а за тези до 5 години размерът се запазва.

Същевременно се намалява с 10% размерът на продуктовата такса за нови автомобили и се запазва досегашният размер на таксата за автомобили на възраст до 5 години. За хибридните коли тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%.

До 31 декември 2021 г. пък за електромобилите няма да се плаща никаква продуктова такса.

Промените са в синхрон с политиката на Министерството на околната среда и водите за стимулиране на употребата на автомобили с по-ниски нива на замърсяване, отделящи по-малко вредни емисии.

 

Подобни

Leave a Comment

fifteen + three =