Веселин Пенчев срещу Петко Шаренков – игра на нерви

След протеста срещу цената на водата в Шумен, по време на който група граждани нахлуха в сградата на Областна администрация, заваляха взаимни обвинения между организаторите в лицето на Веселин Пенчев и зам.-областният управител Петко Шаренков. Стана ясно, че полицията е разпитвала и двамата.

На извънредна пресконференция, свикана във връзка със събитията, общинският лидер на БСП Веселин Пенчев съобщи пред представители на медиите, че е бил привикан за разпит в РУ Шумен, след жалба на Петко Шаренков за упражнено върху него физическо насилие и нанесени материални щети от развилнели се протестиращи.

„По информация на полицията, получена от Областната управа, в сградата са извършени насилствени действия срещу зам.-областния управител и служители. Споделих пред полицаите, че аз влязох 4-5 минути след тази група и тогава видях Шаренков да слиза при протестиращите. По негови данни, в сградата има нанесени материални щети. След като бях повикан в полицията, изгледахме записите от случилото се днес в Областна администрация. На тях се вижда, че нито е осъществявано насилие, нито е имало опити, нито е ограничавана свободата на движение, нито има щети“, обясни Пенчев и добави, че това, което е казано от страна на Областната управа, категорично не отговаря на истината. По думите му, това е опит да бъде смазан гласа на протестиращите и представлява политическа репресия от страна на управляващите. Социалистът настоява да види съдържанието на жалбата и сигнала към униформените от Петко Шаренков, като се закани да иска оставката му, ако не бъдат доказани твърденията в сигнала.

От своя страна зам.-областния управител бе категоричен, че не е подавал към органите на реда нито писмен, нито устен сигнал. „Ако намерите такъв документ, донесете го и докажете, че лъжа. Никога през живота си не съм бил лъжец. Преекспонира се информацията, че има изкъртени врати и дограми. Лично аз отворих вратата на нахлулите хора, за да проверят, че областния управител го няма вътре. Няма щети, но сътрудничката ми бе обиждана по най-недостоен начин“, обясни Шаренков и добави, че е дал обяснения за случката на униформените, които са дошли в сградата на Областна управа, за да разпитат него и служителите на портала. „От полицията не ми казаха, кой е подал сигнала, аз и не съм разпитвал. Те също не установиха материални щети“, категоричен бе зам.-областния управител на Шумен.

С него бе и областният управител проф. Стефан Желев, който се възмути от поведението на организаторите на протеста от БСП, наричайки го „откровен цинизъм“. „Виновните за състоянието на ВиК организират протест. Пускаме едни криминално проявени в сградата, правят каквото си искат и после го наричат политически натиск. Консултирах се с юристката и тя ми каза, че полицията се е самосезирала, от това което са прочели и видели като клипове в мрежата. Взели са записи от камерите ни и ги преглеждат“, каза още той.

Всички представители на медиите, които посетихме сградата на Областна администрация – Шумен и кабинета на областния управител, видяхме с очите си, че няма никакви щети по вратата и дограмите, а всички присъстващи бяха в добро физическо здраве, без наранявания.

Подобни

Leave a Comment

2 × 2 =