“Вечерник по преславски” бе представен на сцената на НЧ “Развитие 1874”

Вечерта на 25 април започна с “Вечерник по преславски” – хумористичен концерт-спектакъл, който изпъстри сцената на НЧ “Развитие 1874”.

Той бе представен от колективи към НЧ “Развитие 1874”, които с изпълненията си дариха усмивки и настроение на публиката.
Събитието е част от проект “Месец на Българското председателство на Съвета на ЕС във Велики Преслав” и е пресъздадено по мотиви от поредицата “Фолклорен спектър” на Богомил Момов.

“Вечерникът е обичай, който се срещал само в шуменския регион. Типичен е за Преслав, Смядово, Дивдядово. Вечерникът се правел най-често между празниците Великден и Гергьовден. Името на този вид седянка/всеобщо веселие идва от факта, че се правел привечер на открито – на мегдана, на поляната или на орището. Танците, както и песните, играели съществена роля в живота на преславяни. Вечерникът бил времето и мястото за танци, песни и срещи. Всички присъстващи разговаряли, шегували се помежду си, възрастните сватосвали младите, клюкарствали, одумвали, с една дума – събирали информация. Интересен момент били задявките, погледите, откраднатите целувки и закачките между момите и момците. Не били редки случаите да бъде грабната мома, да има сбивания за мома.

Обстановката на Вечерника била като на празник. На него присъствали и младите и старите. Веселието на младите заразявало и по-старите, които покрай тях си спомняли младостта. Независимо, че протичал под формата на забавление, Вечерникът бил свързан с надеждите на хората за пролетта, за природата и новата реколта през годината. В основата на това събиране все пак стояла работата. Жените се стараели в уменията си да предат, плетат, шият, чепкат, бродират. Засвирела ли гайда или кавал, обаче, всички присъстващи запявали песни и заигравали хора.

Подобни

Leave a Comment

five × 5 =