ВиК – Шумен бори загубите на вода чрез нов софтуер за наблюдение

ВиК – Шумен предприе реални действия за намаляването на загубите по водопреносната мрежа във Велики Преслав и Каспичан. На определени зони са монтирани водомери, които предават сигнал за водните дебити на всеки 15 минути към устройства – логери, които пък натрупват данните и ги изпращат два пъти на ден към специализиран софтуер за наблюдение.

„Целта е да осъществим мониторинг на разхода на вода по отделните зони в градовете и селата. Всяка промяна на поведението на тази диаграма, води след себе си анализ и съответни действия от наша страна по отстраняването на аварията“, обясни за СтрелаБГ управителят на ВиК – Шумен инж. Красимир Марков.

Дружеството е закупило 10 логера, като пет от тях са вече поставени във водомерни зони в Каспичан и Велики Преслав. Програмата по инсталирането на уредите стартира съвсем скоро и тепърва предстои създаването на зони за мерене в град Шумен, както и в много други населени места в областта.

Реализирането на предвидените дейности ще доведе до намаляване на загубите на вода, което ще позволи спестяването на немалко средства още тази година.

Подобни

Leave a Comment

four × four =