ВиК-Шумен с безпрецедентна пресконференция: Темата за водата не трябва да се политизира

Първата си официална пресконференция днес даде временно изпълняващият длъжността на директор на ВиК-Шумен Илиян Илиев. Пресконференцията бе безпрецедентна, тъй като за първи път от няколко десетилетия насам директора застана с целия си ръководен екип, представителите на които отговаряха на всеки един зададен въпрос.

Броунингът отговори точка по точка на зададените от общинските съветници въпроси, поради невъзможността на Илиян Илиев да присъства на извънредното заседания на Общински съвет утре, заради ангажименти извън града. Това не попречи обаче да застане лице в лице с журналисти от всички медии в града, за да даде отгори.

“Към 31 декември 2018 година дружеството има краткосрочни задължения за ел.-енергия 871 106 лева и 1 032 061 милиона лева към доставчици. Към момента, до месец април, същите са 756 506 лв. и 1 032 090. По договорите с гарантиран резултат със “СМ Секисуи Европа” задълженията на дружеството са в размер на 5 177 613 милиона лева, но там вървят съдебни процедури, тъй като ВиК оспорва постигнатия гарантиран резултат”,  коментира Жанета Панайотова ръководител “Финансово направление”.

Управителят на ВиК-Шумен Илиян Илиев допълни, че цената на водата няма как да бъде намалена заради предстоящото изграждане на пречиствателна станция и ремонт на довеждащия водопровод.

“Най-лошото нещо, което може да направим на това дружество е да намалим цената. Намалим ли цената, няма да има финансова институция, която да може да ни помогне”, коментира още той.

“Проблемите са доста, ако ги нямаше, аз нямаше да дойда от София тук. Те са ясни – загубите, събираемостта, тях навсякъде ги има тези проблеми. Дружеството няма техника. Има едни задължения, които без намесата на единия от собствениците ние няма как да ги съберем. В този момент ВиК трябва да работи нормално, за да може проектът за довеждащия водопровод и пречиствателната станция да бъде изпълнен. Трябва да се търсят пробойните, те не са малки. Имам някакви виждания, ще променим и структурата. Ще използваме всички открития на техниката, за да можем да намалим хората и да увеличим събиранията, това е моята идея”, каза още Илиев.

 

 

Подобни

Leave a Comment

thirteen − one =