Вилдан Шабанова, НАТ-2010: Китай е в състояние да изкупи цялата ни тютюнева реколта

На пресконференция в рамките на срещата на върха „16+1“ в София китайският премиер Ли Къцян съобщи, че България е договорила износ на до 10 млн. тона сушени тютюневи листа за Китай. Тепърва предстои да се уточнят сортовете за износ, като от българските тютюнопроизводители се очаква да предложат наистина качествен продукт. Да коментира настоящата ситуация в сектор „тютюн“ и перспективите през производителите потърсихме Вилдан Шабанова, зам.-председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010.

Г-жо Шабанова, ще успеят ли българските тютюнопроизводители да задоволят като количество и качество необятния и капризен китайски пазар?

В България се произвеждат 16-17 хил. тона тютюн годишно от четирите големи сортови групи. Преди месец представители на НАТ – 2010 бяхме в София на голямо изложение на тютюневи изделия от целия свят, което се случва изключително рядко в България. Още там забелязахме интереса на китайците към нашата продукция. Китай е консуматор на огромни количества тютюневи изделия. Важно е да се знае, че там няма ограничения и забрани за тютюнопушенето. Китайците обаче няма да дойдат и да купуват тютюневите листа от семейство на семейство, а ще сключат договор за доставка с някоя фирма, да се надяваме българска. В състояние са дори да изкупят цялата ни тютюнева реколта. Очакваме и цената, която предлагат за нашия тютюн, да бъде по- висока. Това обаче няма да стане тази зима.

Какво е състоянието на тютюневите насаждения в Североизточна България и какви са прогнозите за реколта 2018?

Тютюневите растения в нашия регион се развиват много добре. Честите дъждове им подействаха като балсам. Градушки имаше на няколко места, но пораженията са малки. Беритбата на първа ръка на сортовете „Каба Кулак“ и „Басми“ приключи почти навсякъде. Ако климатичните условия се запазят такива смятам, че ще можем да се радваме на една добра реколта и качествени тютюни.

НАТ – 2010 често провежда срещи с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Какво бъдеще могат да очакват тютюнопроизводителите в България след 2020 г., когато спира подпомагането за сектор „тютюн“ под формата на преходна национална помощ?

Често организираме подобни срещи с министъра, може би му омръзваме, но срещаме разбиране от негова страна и ще продължим да си държим на нашите искания. Цветан Филев, който е и президент на УНИТАБ, работи усилено по въпроса всички европейски държави да настояват за отпускане на евросубсидии за тютюнопроизводство. Дори това да не се случи, ние настояваме Европейската комисия да разреши отделните държави да дават някакви доплащания за сектора след 2020 г. Нашият референтен период е до тогава. На 18-ти юли е последната среща на всички браншови организации, която ще се проведе в град Велико Търново. Ние ще бъдем там и ще продължим да настояваме. Важно е да се знае, че от акцизите върху тютюневите изделия в държавния бюджет годишно влизат 2 млрд. лева, а ние получаваме много малък процент от тези пари под формата на подпомагане.

Има ли забавени плащания към производителите за изкупена тютюнева суровина от реколта 2017?

Другата седмица започват да изплащат парите за сорт „Бърлей“ от реколта 2017 на производители от Североизточна България. Договорката е между браншовата асоциация и ръководството на Булгартабак ЕАД. На 15-ти юни проведохме среща в община Главиница с хора, които имат да получават пари. След това група от тях се срещна с ръководството на фирмата. За реколта 2016 г. тютюнопроизводители все още не са си получили всички пари от гръцката фирма „Лийв табако А. Михайлидис“. Около 980 000 лева дължи тази фирма на производители от цяла България. Очакваме развитие по този въпрос и търсим начини за изчистване на задълженията.

Немалко тютюнопроизводители изоставят своя поминък и се насочват към отглеждане на други култури. Ще успее ли шафрана да се превърне в алтернатива на тютюна?

Истинските и отдадени тютюнопроизводители не се отказват толкова лесно. Много от тях вече гледат и лавандула. Шафранът обаче е една много деликатна култура и не всеки може да се справи с нея. В Южна България вече има насаждения с шафранен минзухар. В нашият регион засети площи с тази култура има в Дулово, както и в шуменското село Браничево. Моето мнение е, че шафранения минзухар няма да успее да се наложи и да измести тютюна, въпреки че изкупната му цена е много по-висока.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

two × five =