Вилдан Шабанова, НАТ 2010: Фирма дължи 250 хил. лева на тютюнопроизводители от Каолиново и Венец

Преди седмица Консултативен съвет по тютюна в МЗХГ определи ставките за преходната национална помощ за тютюн за Кампания 2017 г. Средствата са в размер на близо 85 млн. лева. Те бяха разпределени по сортови групи на заседание, а Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ги одобри. За сорт Басми са направени три ставки: до 1 тон – 2,41 лв./кг; от 1 до 2 тона – 2,35 лв./кг; над 2 тона – 1,56 лв./кг. За сорт Каба Кулак, стопаните ще получат 1,23 лв. за килограм продукция, за Бърлей 0,90 лв./кг., а за сорт Виржиния 0,71 лв. за кг. Да коментира приетите ставки, както и други актуални въпроси, които пряко касаят сектора, потърсихме Вилдан Шабанова, зам.- председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010.

 

Г-жо Шабанова, удовлетворяват ли ви приетите ставки и колко семейства в област Шумен имат право на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството?

Винаги има някакво недоволство, най-вече относно разпределението на парите за сорта „Басми“, но мога да кажа, че се оправяме. В нашата асоциация работим основно с „Бърлей“, „Каба Кулак“ и „Вирджиния“, и държим за тези сортови групи. Иначе, право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007 – 2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия. От подпомагането в област Шумен ще се възползват приблизително 5000 семейства, като почти всички гледат „Каба Кулак“. От няколко години в региона навлизат сортове като „Гръцка Басма“ и „Крумовград“, но те нямат връзка с тази преходна помощ.

За първи път от 5-6 години насам изкупната кампания за реколта 2017 г. приключи още през декември. Изчистени ли са обаче всички плащания от фирмите към тютюнопроизводители в областта?

Наистина, не остана неизкупен тютюн, може би защото качеството на суровината беше много по-добро от миналата година. Цените също скочиха драстично – между 15 и 20%, в зависимост от сорта. „Каба Кулак“ в Шуменско купуваха общо 5 фирми. Всички пари за получена суровина са платени в срок и не е имало проблеми. Над 3000 тона тютюн са реализирани от Североизточна България през 2017 година.

В края на ноември 2017 г. бе отнет лиценза за изкупуване на суров тютюн на гръцката фирма „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД, поради неплащане на договорените средства на производителите за реколта 2016.  Колко пари дължи некоректната фирма на стопаните и ще си ги получат ли в крайна сметка?

Гръцката фирма дължи 2 800 000 лева на тютюнопроизводители в цялата страна. За Североизточна България сумата е около 980 000 лева, а стопаните в област Шумен, конкретно в общините Каолиново и Венец, имат да взимат 250 000 лева. Компанията вече обяви фалит в няколко държави, но фирмата-майка в Гърция си съществува. Ние като Асоциация постоянно комуникираме с държавата и представители на фирмата. Търсим начини тютюнопроизводителите да си получат парите и мисля, че това ще се случи. Няма да стане бързо обаче. Проведохме семинари по всички общини, където „Лийв Табако А. Михайлидис“  купува и предупредихме нашите хора. Те обаче им обещаха с 10 стотинки по-висока изкупна цена и хората си предадоха суровината. Сами сме си виновни, но какво да се прави, знаете каква е безработицата в тези райони.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

three × 1 =