Висока активност на телефонните измамници в Шумен

Няколко съобщения за опити за измами са получени в оперативната дежурна част на ОДМВР- Шумен. Два от сигналите са за обаждания към стационарни телефони в квартал Дивдядово, а другите за квартал Добруджа и ул. „Асен Златаров“. Сценариите, по които се опитват да мамят са няколко. Това съобщават от Областна дирекция на МВР – Шумен.

По телефона мъже и жени се представят за медици. Съобщават,  че близък на семейството е пострадал при инцидент и е необходима известна сума за лечението му. Искани са между 10 000 и 15 000 лева. Следва второ обаждане, в което мъж се представя за полицай и казва, че са засекли обаждане, в което става дума за измама. Съобщават на хората, че трябва да съдействат и да оставят исканите от измамниците пари на местата, които им  бъдат посочени. Когато измамниците приближат да ги вземат полицаите ще им направят капан и ще ги задържат на място.

От ОДМВР– Шумен съветват хората в никакъв случай да не хвърлят през тераси и прозорци пари и ценности, искани им за „съдействие” от полицията, както и да не ги оставят край входни врати и кофи за смет. Когато непознат им иска парична сума по телефона под какъвто и да е предлог и форма, е сигурен белег, че става въпрос за измама. Сигналите към телефон 112 и на дежурните в ОДМВР Шумен – 054/800588 и 054/877221 да бъдат подавани, като се уверят със сигурност, че връзката с измамниците е прекъсната.

 

Подобни

Leave a Comment

ten − five =