Вицепрезидентът Илияна Йотова идва в Плиска за откриването на крепост “Кирилица“

В деня на Свети Седмочисленици – 27 юли, от 14 часа в културно-исторически комплекс “Двор на Кирилицата” в Плиска, ще се състои официалното откриване на крепост “Кирилица”.
Събитието ще бъде почетено от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, министри, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, посланици, областни управители, кметове и интелектуалци. В програмата ще участват легендарната народна певица Валя Балканска, 100 родопски гайдари и други изпълнители.

Цитаделата е изградена на две нива. Залата “Създаване на Кирилицата в Плиска” е разположена на първия етаж. В нея са подредени уникални дърворезби и пана, представящи създаването на буквите и утвърждаването им за официална църковна и държавна писменост.
Външна каменна стълба води посетителите към зала “Българска слава”. Експозицията там разказва за великите дела на владетелите управлявали държавата от първопрестолна Плиска.
Същият ден ще бъде открита и стена с 14 барелефа на писатели от десет държави на Кирилския свят – България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан.

Предстои да се създаде алея на писателите. Там ще бъдат поставени над 100 бюста на автори от различни държави творящи на Кирилица. Стената с барелефи ще се обогатява с образи на още писатели.

Подобни

Leave a Comment

13 − 4 =