Вицепрезидентът Илияна Йотова поведе шествието на 24 май във Велики Преслав

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова се включи в честванията по повод 24 май в град Велики Преслав. Тържествата по случай празника започнаха в 09:00 сутринта с празнична програма от учениците в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”, информират от общината. От там гостите, учениците и учителите се отправиха към Пощенски клон – Велики Преслав, откъдето започна и празничното шествие към Централен градски площад и паметника на Симеон I-ви Велики и Книжовниците.

Освен вицепрезидента Йотова, начело на колоната бяха кмета Александър Горчев, зам.-кмета Димо Бодуров, депутата от БСП Иван Иванов и други ключови фигури на местното самоуправление. След вдигане на знамената и протоколното поднасяне на венци, г-жа Йотова приветства с кратко слово всички граждани и гости на старопрестолния град.

Своите приветствия поднесоха и кметът д-р Александър Горчев, както и 95-годишната Мария Кулева – почетен гражданин на Велики Преслав и носител на наградата “Златен век”. Вицепрезидентът връчи на градоначалника “Плакет на Вицепрезидента на Република България”. Тази година наградата “Златен век” бе присъдена на Валентина Янкова – худ. ръководител на ДФ “Здравец” и квартет “Преслава” към НЧ “Развитие 1874”.

Тя е дългогодишен културен деец, чиито възпитаници са носители на множество награди и прославят града както в България, така и в чужбина. Наградата и връчи лично вицепрезидента Илияна Йотова.

След това на награждаването на отличниците на Випуск 2018, а за учител на годината бе отличена Ралица Андреева – преподавател по информационни технологии в СУ “Черноризец Храбър”. Химнът на Република България бе изпълнен акапелно на живо от прекрасната млада изпълнителка Хавин Тургай, която по-късно изпя и песента “Ако си дал” в дует със сестра си Алис Тургай.

В концертната програма участваха още прекрасните Синем и Гизем Зърън, детски формации от училищата, група от възпитаници на ДГ “Снежанка” – гр. Велики Преслав, ДФ “Здравец Junior”, ДТС “Весело хорце”, както и колективи към читалища от общината.

 

Подобни

Leave a Comment

three × 2 =