Владислав Горанов: Бюджетът за догодина дава възможност за повече разходи

Основните предизборни обещания на ГЕРБ бяха насочени към човешките ресурси, затова няма как това да не е приоритет на бюджета за 2018 г. Въпреки че реформите не се правят през числата, бюджетът е финансовата рамка, която разпределя брутния вътрешен продукт, който тази година ще достигне 100 млрд. лв., а догодина очакваме да е 106 млрд. лв., т.е. бюджетът за догодина дава възможност за повече разходи. Така коментира министърът на финансите Владислав Горанов основната визия на бюджета за 2018 г.

Във връзка с бюджета за здравеопазването министър Горанов каза, че „няма универсална формула за лечение на болното българско здравеопазване“. Той обясни, че  министър Кирил Ананиев има няколко седмици, за да предложи стъпките, които трябва да бъдат извървени по пътя за реформите в сектора. Според мнението на финансовия министър, сегашната мрежа и инфраструктура за предоставяне на медицинската услуга в страната е твърде голяма – не може в София да има болници колкото като цяло има в други държави, коментира той. Министър Горанов анонсира, че направеното в предишния мандат на правителството по отношение на здравната карта, трябва да бъде поставено отново на масата на дебатите за здравеопазването.

По актуалната тема за евентуалните инвестиции в строеж на АЕЦ „Белене“, Владислав Горанов още веднъж категорично заяви, че ако се прецени да се строи, това не трябва да става с държавни гаранции.

За обявените от ГЕРБ законодателни инициативи за промени с Конституцията, които да позволят преразглеждане на процесите по приватизацията, министър Горанов обясни, че в обществото се насажда впечатлението, че се атакува приватизацията, но това не е така. „Атакуват се престъпленията, свързани с приватизацията, но нито една сделка няма да бъде разваляна“ – каза министърът. Той риторично запита в телевизионния ефир дали трябва като общество да се притесняваме, че повдигаме темата за приватизацията, за това, че имаше предприятия, които бяха продадени за един лев, и че имаше лошо извършени състезания в този процес. Финансовият министър каза още, че отговорността, която се предвижда да се търси, е насочена към държавните органи, които в момента на приватизацията са извършвали продажбата, както и че промените ще са насочени срещу бандитската приватизация – трябва да се разбере дали едно лице, което е участвало и взимало решения за приватизацията от името на държавата, може да му се търси отговорност. „Популизъм е да се говори, че приватизацията в България е успешна, когато продаваш през РМД-та и когато продаваш на някой, готов да плати цената, която е по-ниска от това да нарежеш на скрап активите“ – подчерта министър Владислав Горанов. Според него частта с приватизацията е един незавършен разказ, по който няма пречка отново да се зададат някои въпроси.

Снимка: Клуб ‘Z’

Подобни

Leave a Comment

eight − 2 =