Водата от 8 градски чешми не става за пиене, алармира РЗИ-Шумен

Експерти от Регионална здравна инспекция – Шумен са извършили в края на месец юли пробонабиране от единадесет местни водоизточника, след което е проведен лабораторен контрол на водата.

Резултатите показват, че по всички изследвани показатели отговаря водата от едва три чешми в Шумен  – до к-с „Кьошковете”; по пътя за Паметник „Създатели на българската държава” и в кв. Дивдядово, на ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“.

Отклонения по микробиологични показатели са открити във водата от чешмите в местност „Бабешкия мост“ в кв. Б. Българанов; по пътя за кв. Дивдядово; в кв. Дивдядово, ул. „Поройна“; чешма № 1 и чешма№ 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, съветват от РЗИ.

Водата от чешмите на ул. „Янко Сакъзов” и на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия) не отговарят на здравните норми по химични (наднормено съдържание на нитрати) и микробиологични показатели и не следва да се ползва за питейни цели. Измерените стойности за нитратиса съответно 65мг/л и 99мг/л, при максимално допустими 50 мг/л. Водата от тези чешми да не се ползва за пиене от малки деца.

Важно е да се знае, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция.

 

Подобни

Leave a Comment

seven − two =