Времето застудя и кражбите на дърва за огрев зачестиха

С началото на отоплителният сезон зачестяват кражбите на дърва за огрев предупреждават от Североизточното държавно предприятие. Дърва  могат да се купуват от 18-те стопанства, складовете или общините, които предлагат законно добита дървесина. Хората не трябва да купуват немаркирани дърва  без превозен билет, защото те подлежат на конфискация. По закон на  закупили такава дървесина се съставя акт, а за нарушението се сезира прокуратурата.

Гражданите, които искат да преместят законно закупени дърва /в това число и закупени през минали години/ в друго населено място също трябва да имат превозен билет. Те трябва да занесат в съответното стопанство стария превозен билет и въз основа на него ще им бъде издаден нов, като превозът става само с автомобили регистрирани в Регионалната дирекция по горите.

Ако хората имат съмнения за незаконна сеч или пренасяне на крадени дърва могат да подадат сигнал на телефон 112. Законно добитата дървесина има поставени марки в зелен цвят, като те са шестоъгълни, кръгли или триъгълни, в зависимост от това дали маркирацията е поставено от горското стопанство, общината или складовете за продажба на дърва.

Подобни

Leave a Comment

2 + ten =