Връчват Националната награда за лирика „Иван Пейчев“

На тържествена церемония днес в Шумен ще бъде връчена Националната награда за лирика „Иван Пейчев“.

Събитието започва в 16 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника на поета пред Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Церемонията по награждаване започва в 17 часа във фоайето на втория етаж на библиотеката.

Кристин Димитрова е тазгодишния носител на отличието. Писателката получава наградата за стихосбирката си „Уважаеми пътници“.

За първи път в историята на конкурса трима поети ще бъдат отличени с грамоти. Това са Тони Телаллов, Мартин Спасов и Йордан Ефтимов.

Националната награда за лирика, на името на родения в Шумен поет Иван Пейчев, се присъжда на всеки две години. По традиция се връчва на 16 декември – рождената дата на писателя. Това е осмото издание на конкурса.

Победителят получава левовата равностойност на 1 500 евро, осигурени от Община Шумен, плакета „Ангелско перо“ на художника Валерий Желязков и грамота.

В тазгодишното издание на наградата участваха 36 автори. След предварително гласуване до финалния тур достигнаха 13 автори. Жури в състав проф. Михаил Неделчев, проф. Христо Трендафилов, проф. Добрин Добрев, литературният критик Иван Карадочев, поетите Борислав Геронтиев, Петър Чухов, Антонин Горчев и представителят на Община Шумен Десислава Златева избраха тазгодишния носител на отличието. Стихосбирката “Уважаеми пътници” на Кристин Димитрова получи шест гласа.

Подобни

Leave a Comment

twenty + 12 =