Връчиха наградите на Международния фестивал на любителските исторически филми в Шумен

Журито на Международния фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018г. определи успешно представилите си участници и заедно със зам.-кмета Найден Косев връчи наградите на отличените, информират организаторите.

Киноклуб „Мадарски конник” получи  първата награда с филма „Актрисата”.

Втора награда беше връчена на киноклуб ”Русефилм” за филма ”Всички светии и няколко дявола”, а трета награда получи филма ”Обстановка на границата” на Валери Добрев, Николай Василев и Косьо Станев от Димитровград.

Наградата на името на режисьора ”Генчо Генчев”, която се връчи за първи път беше присъдена на филмите ”Лъжицата” и ”Северина” на Боян Балев от Омуртаг.

Златният медал на световната кинолюбителска асоциация УНИКА  бе даден на филма ”Калоферска дантела” на авторски колектив от гр. Пловдив. Плакети и дипломи бяха връчени за сценарий, режисура, операторство, монтаж, млад автор и др.

Проявата се организира от НЧ ”Добри Войников 1856”, Община Шумен и КК ”Мадарски конник” под патронажа на министъра на културата и световната кинолюбителска асоциация УНИКА.

Председател на журито бе режисьорът д-р Александър Донев и членове Мая Вапцарова – режисьор, д-р Силва Хачерян – представител на Министерство на културата, доц Стефан Минков – историк и Нико Майеров – представител на шуменския киноклуб.

Следващото издание на Международния фестивал на любителските исторически филми ще е юбилейно 20 по ред  и ще е през 2020 година.

 

 

Подобни

Leave a Comment

15 − fourteen =