Вход свободен в 5 от обектите на РИМ – Шумен на 21 и 22 септември

По повод Европейските дни на културното наследство на 21 и 22 септември със свободен вход за посещение ще бъдат отворени пет от обектите на Регионален исторически музей – Шумен.

В двата дни от 9.00 до 17.00 ч. може да бъде разгледана временната експозиция „Градски бит – края на ХIХ – 30-те години на ХХ в.“ в комплекс „Авшарян“.

Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ и къщите музеи „Панайот Волов“, „Добри Войников“ и „Лайош Кошут“ посрещат посетители от 9.00 до 12.00 и от 13.00 до 18.00 часа.

От 22 септември, по повод 110 годишнината от обявяването на независимостта на България, в дома на Панайот Волов може да бъде разгледана и изложбата „Българската независимост”. Чрез фототабла тя проследява подготовката, дипломатическите преговори между Великите сили, предшестващи Манифеста за провъзгласяване на независимостта, и разкрива историята около събитието, свързано с Търново.

Отбелязано е сформирането на правителството на демократическата партия с нейния лидер Александър Малинов и програмата на сформирания от него кабинет. Важно място в изложбата заемат табла, отразяващи както самия акт, така и международното му признаване.

Изложбата е предоставена от РИМ – Велико Търново, където е получена от Народното събрание.

Снимка: Комплекс “Авшарян”

Подобни

Leave a Comment

sixteen − 16 =