Въведоха онлайн плащане на местни данъци и такси в Шумен

Местните данъци и такси към Община Шумен вече могат да се плащат лесно и бързо в касите на ИЗИПЕЙ и през интернет системата ИПЕЙ. Плащането се извършва само със съобщаване на ЕГН на физическите лица или БУЛСТАТ на фирмите, съобщи на брифинг в общината зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова.

В брифинга участва и директорът на дирекцията по бюджет и финанси и развитие на човешките ресурси Десислава Петрова. Тя обясни, че интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. Регистрацията в ИПЕЙ е еднократна. ИПЕЙ има версия и на английски език. По новия начин гражданите плащат, без да носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да попълват каквито и да са документи или да звънят в общината и да търсят предварителна информация кой колко дължи.

Информацията за целия данък излиза веднага след съобщаване на ЕГН или БУЛСТАТ и може да се плаща веднага. Тя е винаги актуална, защото се работи в реално време. Плащанията също се отразяват веднага в общината. Така не може да се допусне и двойно плащане на данъка. ИЗИПЕЙ към момента има 2 442 каси в цяла България.

При онлайн плащането се спазва и Законът в последователността на издължаване на данъка – от най-старо към най-ново задължение. Новата услуга чрез автоматично разплащане на данъците улеснява хората. Тя е в полза най-вече на живеещите извън общината или в  чужбина и им пести време, нерви и пари. Повишава и събираемостта от местните приходи.

На първия етаж в сградата на общинската администрация в Центъра за информация и услуги работи и каса на системата за комунални плащания Фаст пей, с която общината има сключен договор още от 2011 година. Фаст пей е платежна система за бързи плащания на комунални услуги, данъци, такси и други.

Въвеждането на онлайн услугата дава нови възможности за електронно плащане на данъци от разстояние, предлагайки много точки и канали с най-евтиния, най-лекия и достъпен начин за хората. Намерението на кметския екип е да продължава тази тенденция и да модернизира общината с облекчаване на услугите, предоставяне на широка възможност за избор от страна на гражданите и приближаване на администрацията до тях.

 

Подобни

Leave a Comment

seven + 12 =