Възраждат шуменския зоокът

 

Община Шумен е взела решение да възроди зоокъта на Кьошковете. В близките месеци ще започне подмяна на клетките, като проектирането и ремонтните дейности ще се извършват изцяло с общински средства и със силите на работещите в общинските предприятия. Това съобщи на брифинг днес Златин Кайряков – управител на ОП „Паркове и обредна дейност“.

След реконструкцията шуменския зоокът ще стане дом на нови животински видове. Гражданите и гостите на града ще имат възможност да се порадват на нови папагали, зайци, еноти, водоплаващи птици, лопатари, муфлони, лами и др. В отдавна опразнената клетка обитавана преди много години от мечката, ще бъдат настанени рисове.

Голямата новина е, че атракцията в шуменския зоокът – павианът Шмоко, за в бъдеще ще дели покоите си с партньорка, която е специално подбрана за неговия темперамент и характер. За да няма ексцесии обаче, първите няколко месеца, докато двамата се опознаят и съборят бариерите помежду си, женската ще прекара в съседната клетка. Самецът е на цели 36 години, но запознати споделиха под сурдинка, че в него “има още хляб”.

За началните дейности по реконструкция Общината е отделила 50 хиляди лева.

„Целта е да изградим една малка, стегната и приятна за разходка зоологическа градина“, заяви още Златин Кайряков. Към началото на 2019 година обновеният зоокът трябва да е вече факт.

Много вероятно е обаче свободния достъп да остане в миналото и след възраждането на зоокъта – да има такса вход.

Подобни

Leave a Comment

nineteen − eleven =