Възрастна двойка от Шумен „подари“ на телефонните измамници 18 700 лв. и златни накити

71-годишен мъж от Шумен бил въведен в заблуда и измамен по телефона, след което предал на измамници  18 700 лева и около 38 грама златни накити. Това информират от Областна дирекция на МВР – Шумен. Парите и ценностите били „за съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“.

В схемата първо паднала съпругата му. На стационарен телефон около 10 часа вчера се обадил непознат мъж. Представил се за майор Димов от полицията в Шумен и съобщил, че телефонът се подслушва тъй като попаднал като потенциално опасен в списъка на телефонни измамници. Обяснил, че е възможно да получи обаждане и да  се опитват да я заблудят. Казал й, че трябва да бъде внимателна. Разговорът приключил. Веднага след това се обадил непознат мъж, и се представил за лекар. Казал на жената, че дъщеря й е пострадала в катастрофа. Тя разбрала, че се опитват да я измамят, тъй като нямала дъщеря. Отново се обадил „майор Димов“. Обяснил, че са засекли обаждането. Попитал я с каква сума разполага и й дал указания да остави парите до трафопост, който бил близо до дома й.  С идеята, че помага на полицията жената взела всички пари от дома си и оставила на указаното място 1700 лева.

Малко след това й звъннали и казали, че измамникът бил заловен, но двама от групата успели да се измъкнат. В това време в тях се прибрал съпругът й. Измамниците успели да вкарат и него в схемата. Настоявали, че трябва да се довърши започнатото „добро дело“  и го убедили да изтегли спестяванията си.  Мъжът казал, че разполага със 17 000 лева, но трябвало да ги изтегли от банка. Дадени му били указания как да продължи да действа. За да го „контролират“ мнимите полицаи му  поискали номер на мобилен телефон.

Държали го през цялото време на линия. Мъжът със собствения си автомобил отишъл до Варна, изтеглил пари. Следвал указанията по телефона, че трябва да се върне в Шумен и да чака инструкции как да продължи да „съдейства на полицията“.  След като се прибрал в града му казали, че се налага да бият отбой за операцията, но му казали да изчака нови указания. Те дошли след минути- трябвало да тръгне към град Бяла, Русенско. Получили информация, че измамниците са там. Шуменецът  трябвало да се съгласи да иде сам, за да може да остави пари, искани за лечение на дъщеря му.

С идеята, че отново помага на полицията мъжът тръгнал, но малко преди Бяла получил инструкции да остави парите  и златото до табела на населено място и да се изтегли бързо, за да могат измамниците да бъдат задържани на място като вземат парите. Обещано било на мъжа, че цялата сума ще му бъдат върнати веднага след като бъде хваната престъпната група. Благодарили му за съдействието за залавяне на единия измамник в Шумен и му казали да чака обаждане по телефона кога и как ще му възстановят парите и златото.

Малко по-късно установил, че е измамен и подал сигнал в полицията. На място разбрал, че никога не са му звънили полицаи и не са му искали съдействие за каквото и да е. Установил, че всички проведени разговори били с телефонни измамници, които се представяли  за лекари и за полицаи.  Кошмарът за него и жена му продължил девет часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от НК.

Подобни

Leave a Comment

4 × five =