Вял протест срещу сечта на дървета в Шумен

Обидно малко шуменци жертваха от свободното си време днес и излязоха на протест срещу изсичането на дървета в града. Въпреки сериозната активност по темата в социалните мрежи, стотиците споделени снимки и мнения, в 14:00 часа, под парещите лъчи на слънцето в пространството пред хотел „Мадара“, се появиха едва десетина души.

Инициатор на акцията е Онур Кода, който е от Турция, завършил е висшето си образование във Варна и от известно време живее за постоянно у нас. Той пристигна в Шумен от Морската ни столица, носейки със себе си табелки с интересни надписи: „Не на изсичането на дървета!!!“  и „Унищожаването е най-лесно, но после? След като последното дърво се унищожи, ще разберете, че парите не са за ядене, не са за пиене, не дават сянка, не чистят въздуха и не миришат хубаво!!!“.

Пред СтрелаБГ Кода обясни, че аромата на липов цвят е едно от любимите му неща в България. „Чувствителни сме към природата и уважаваме дърветата. Във Варна също има частично изсичане, но не и толкова масово, както тук в Шумен. Режат се 30-40 годишни дървета и на тяхно място засаждат декоративни такива. Видях и мнения на хора, които се оплакват от големи клони или от това, че корените им  повдигат тротоарите, но в целият свят има огромни дървета и никъде не ги режат само заради това. Навсякъде се стремят да постъпват разумно. Сечта може би е най-лесното, но и най-вредно решение!“, категоричен бе той.

След като протестиращите се запознаха, размениха си по няколко думи относно актуалните теми в Шумен и си направиха снимки, се разотидоха, до голяма степен разочаровани от липсата на подкрепа от страна на съгражданите им.

Припомняме, че от известно време на страницата Peticiq.com върви подписка с искане за спиране на сечта на дървета, като до момента близо 1000 души са я подкрепили. В близките дни събраните подписи ще бъдат предадени на компетентните органи, от които зависи взимането на решенията в Шумен, а и в страната.

Подобни

Leave a Comment

10 − three =