В Националния ден на благотворителността, пътуващия театър „ПРОтегни ръка“ излиза на шуменска сцена

На днешния ден – 19 октомври, който и като Национален ден на благотворителността, на сцената на ДКТ “Васил Друмев” излиза постановката на пътуващ театър „ПРОтегни ръка“ – „Шумки от вяра по диви пътеки“.

Началото на представлението е от 19:00 часа.

„Шумки от вяра по диви пътеки“ е третата постановка на пътуващ театър „ПРОтегни ръка“. Началото на инициативата бе поставено през 2012 г. с първата постановка „Малкият принц“ и последвалата „Чудеса, чудесии или чудният свят на приказките“. Те бяха изиграни на сцена над 100 пъти в 42 града на страната, представяйки съвременен прочит на обичани детски приказки и намериха своите почитатели сред малки и големи. В проекта безвъзмездно участват банкови служители с големи сърца, приели предизвикателството да излязат на сцена в името на една кауза – „ПРОтегни ръка“.

Чрез постановките трупата от непрофесионални актьори напомнят за истинските житейски ценности, за вярата в доброто и силата на успеха. Правят го от сърце и с изключителен професионализъм, в подкрепа на децата със сериозни заболявания от семейства с ниски доходи или сираци. Събраните от първите две постановки над 300 000 лева бяха предоставени безвъзмездно за лечението на тези деца – чрез тях се осигуриха терапии, помощни уреди и операции, които подобриха състоянието на малките герои, защото детството не бива да боли. Постановката „Шумки от вяра по диви пътеки“ също допринася за реализиране на дарителката кауза „ПРОтегни ръка“.

„Шумки от вяра по диви пътеки“ преплита умело в себе си адаптация на три от вечните разкази на Николай Хайтов – „Римска делва“, „Пътеки“ и „Изпит“. Пиесата е написана специално за трупата от Оля Стоянова, която от години подкрепя каузата на „ПРОтени ръка“, а самата тя е носител на „Аскеер“ за драматургия. Режисурата е възложена на Христо Чешмеджиев, който също отдаде труда и времето си в подкрепа на благотворителната кауза. На сцената банковите служители влизат в ролите на Хайтовите хора, онези вярващи безрезервно в правдата, носещи в сърцата си любов и сила за живот.

 

Подобни

Leave a Comment

twelve + 7 =