В Турция започнаха процеси срещу университетски преподаватели

10 от общо 148 обвинени университетски преподаватели се изправиха днес пред наказателния съд за тежки престъпления в Истанбул. Разправата с академиците в Турция започна в средата на март миналата година, след като на свой конгрес през януари те подписаха декларация за мир с кюрдите, съобщават медии в южната ни съседка.

В документа се настояваше за прекратяване на напрежението и огъня в Югоизточна Турция. Още тогава трима учени бяха арестувани и отстранени от работата им в истанбулския университет. Стотици участници в инициативата „Академици за мир“ бяха разпитани, правосъдното министерство разпореди разследване за терористична дейност срещу 395 от тях, а прокуратурата обяви общо 1 100 за съучастници в престъплението. Всички бяха отстранени от работата си във висшите училища.

Днес пред съдебната палата в подкрепа на първите подсъдими, а после и в залата се събраха синдикални лидери, депутати от Републиканската народна партия и прокюрдската Партия на демократичните народи, представители на Медицинската асоциация и др.

 

 

Подобни

Leave a Comment

12 + 9 =